Şeker Hastalığı Tedavisi ve Belirtileri

Diyabet hastalığının diğer adı şekerdir. Diyabet yani şeker hastalığı, kan şekeri yüksekliğinin neden olduğu kronik ve ilerleyen bir hastalıktır.

İnsülin, vücudumuzda pankreas tarafından salgılanır, yemeklerle alınan besinlerdeki şekerin hücre içine girerek enerji olarak kullanılabilmesi için anahtar görevi görür. Ancak insülinin yokluğu veya etkisizliği sonucu hücre içine giremeyen şeker kanda yükselmeye başlar ve bunun sonucunda diyabet hastalığı ortaya çıkar.

Kaç Çeşit Diyabet Hastalığı Vardır?

Tip 1 diyabet, Tip 2 diyabet, Gebelik diyabeti, ilaç kullanımına, hormonal bozukluklara, v.b. gibi sebeplerle oluşan diyabet olmak üzere 4’e ayrılır.

Tip 1 Diyabet, Tip 2 Diyabet ve Özellikleri,

Tip 1 Diyabet: Sıklıkla çocukluk ve gençlik yaşlarında görülmekte olup genetik, çevresel ve immünolojik faktörlerin ve insülin hormonlarının eksikliği sonucu ortaya çıkan tip 1 diyabet, insüline bağımlı diyabet türüdür.

Tip 2 Diyabet

Genel olarak 35 – 40 yaş üstü kişilerde ortaya çıkan diyabet türüdür. Pankreas yeterli insülin üretmediğinde veya vücut hücreleri insüline tepki vermediğinde ortaya çıkmaktadır.

Diyabet Hastalığının Belirtileri

Diyabet hastalığının başlıca belirtileri; ağız kuruluğu, çok su içme, sık idrara çıkma, açlık hissi, halsizlik, yorgunluk, zayıflama, bulanık görme, yaraların veya kesiklerin yavaş-geç iyileşmesi, ayaklarda hissizlik veya uyuşma, karıncalanma.

Diyabet Tedavisi

Doktor, diyetisyen, diyabet eğitimcisinden oluşan ekiple verilen tedaviye ve önerilere hasta uyum sağlamalı. Hangi tedavinin uygun olduğu doktor tarafından belirlenmelidir.