Şarbon Hastalığı Belirtileri Nelerdir ?

Şarbon Hastalığı Belirtileri Nelerdir ? Otla beslenen hayvanlarda görülen bir bakteri türü olan Bacillus anthracis’in neden olduğu şarbon bulaşıcı bir hastalıktır. Tedavi edilmediği taktirde öldürücü bir hastalıktır.
Şarbon hastalığı, genellikle ot yiyen hayvanlarda sığır, koyun, keçi ve beygir gibi hayvanlara bakteriler ile bulaşır. İnsanlarda vücüda girmesinin ardından 2-7 gün arasında bir sürede kendini belli etmeye başlar.
Şarbon hastalığına yol açan mikrobun en önemli özelliği zorlu fiziksel ve kimyasal çevre koşullara son derece dayanıklı “spor” denilen yapılardan oluşmasıdır.

Şarbon Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Hayvancılık ile uğraşan bölgelerde hasta hayvanların kesilmesi, derisinin yüzülmesi ve hastalık bulaşmış etlerin işlenmesi sırasında doğrudan temas edilmesi, hastalık bulaşmış etlerin yeterince pişirilmeden yenmesi ya da hayvan liflerindeki sporların solunum yolu ile alınması sonucunda şarbon hastalığı bulaşır.

Şarbon Hastalığı Tanı Ve Tedavisi

Hastalık teşhisi klinik belirtilerin yanında laboratuvarda yapılan bakteriyolojik ve serolojik testlerin sonucunda konulur.
Tedavinin başarılı olması için en kısa süre içinde tedaviye başlanması gerekir. Şarbonun tedavisinde etkili antibiyotikler mevcuttur. Ancak antibiyotiğin bakterilere etki edebilmesi için tedaviye erken başlanması gerekir.

 

doktor bul

 

Randevu Al (MHRS)