Psikiyatri Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar ?

Psikiyatri diğer adıyla ruh ve sinir hastalıkları bölümü, ruhsal bozuklukların ve hastalıkların tanılanması kişide görülen önemli uyumsuzlukları önleme, teşhis ve tedavisi ile uğraşan uzmanlık dalıdır.

Psikiyatri yaş grubuna göre kendi içerisinde uzmanlık alanlarına ayrılmaktadır. Biri erişkin psikiyatrisi diğeri ise çocuk-ergen psikiyatrisidir. Erişkin psikiyatri 18 yaş üstünü kapsarken çocuk-ergen psikiyatri 18 yaş altını kapsamaktır.

Psikiyatri Ruh Hekimliği, Psikiyatr Ruh Hekimi olarak da adlandırılmaktadır.

Psikiyatrist kime denir?

Psikiyatri bölümü doktorları, tıp fakültesinden mezun olduktan sonra uzmanlık sınavıyla girdikleri psikiyatri asistanlığında 4-5 yıl çalışıp tanı ve tedavi konusunda uzmanlaşırlar. Ağırlıkla pratik bir eğitim alırlar. Psikiyatrik hastalıkların teşhisi ve tedavisini öğrenirler.

Psikiyatri Bölümünün Teşhis Ve Tedavi Ettiği Hastalıklar

Psikiyatri, depresyon, anksiyete, bipolar bozukluk, şizofreni, travma sonrası stres bozukluğu, panik atak, kaygı bozuklukları, manik-depresif bozukluk, bağımlılık, psikoz, sosyal fobi, diğer fobiler, obsesif kompülsif bozukluk (OKB), uyku ve uyku bozukluklarının teşhis ve tedavisi ile ilgilenirler.

Psikiyatr ve psikolog arasındaki fark nedir?

Toplumda psikiyatristler ve psikologlar karıştırılır. Psikiyatristler, tıp fakültesi mezunu olan uzman doktorlardır. Psikologlar ise lisans eğitimlerini 4 senelik psikoloji programında tamamlar ve ardından yüksek lisanslarını yaparak uzmanlaşırlar. Psikiyatristler, tıp fakültesinden mezun oldukları için ilaç yazma ve ilaçla tedavi yöntemlerini kullanabilirler.

Psikiyatri Hastalıkları Nasıl Teşhis Ve Tedavi Eder?

Psikiyatri hastalıklarının tanısının konulabilmesi için bireyin davranış ve duygusal bozukluklarının bir süre izlenmesi gerekir. Teşhis aşaması görüşme, teşhis mülakatları ve psikometrik testlerden oluşmaktadır.

Görüşmede hasta şikayetlerini sözlü olan hekimle paylaşır. Hastalıkların tanısının konulmasında birincil önemi taşımaktadır. Psikiyatrik hastalıkların teşhisinde kullanılan psikometrik testler ise hastaların hekimin sorduğu sorulara cevap vermesi ya da dijital ortamda yapılan işlemler sonucu hastalık teşhisini koymada yardımcı işlemlerdir.

Tanı konulduktan sonra tedavi planlaması yapılması gereklidir. Tedaviler hastalığın derecesine göre değişkenlik gösterebilir. Bazı hastalar ayaktan ilaçla tedavi edilirken bazı hastalarda yatarak tedavi gerekir.

Psikiyatri doktorlarını bulabilmek için aşağıdaki Doktor Bul sitemizden arama yapabilirsiniz.

doktor bul