Kenevir Nedir Kenevirin Yararları Neler?

Kenevir Nedir Kenevirin Yararları Neler? Kenevir doğada tohum halde bulunan bu bitki zengin bir lif kaynağıdır. Vücudun genel dengesini koruyarak hastalıklara yakalanmasına karşı yüksek bir antikor seviyesi içerir.

Kenevir Nedir?

Kenevir yararları oldukça fazladır. Besin olarak tüketilerek vücudun zinde ve sağlıklı olabilmesini sağlarken eski zamanlarda dokuma ve kumaş sektöründe kullanılmaktaydı. Oldukça eski bir bitki olan kenevir hammadde kaynaklarının üretilmesinde kullanılmaktaydı. Çeşitli yapı malzemelerinde kullanılmaya başlandığında Orta Asya’da aktif yaygınlığı bulunmaktaydı. Özellikle lifli yapısı dayanıklı gereçlerin üretiminde kullanılmaya uygunluk göstermiştir. Ilıman iklime sahip bölgelerde yetiştirilen kenevir farklı isimlerle ve farklı faaliyetlerde kullanılmıştır. Kumaş sanayinde de önemli bir faktörü bulunan kenevir ülkemizde Karadeniz bölgesinde daha çok yetiştirilmektedir.

Kenevirin Yararları Nelerdir?

Kenevirin yararları üzerine yapılan araştırmalar neticesinde vücudun genel bağışıklığını koruyan etkileri gözlemlenmiştir. İçerisinde bulunan yüksek lif oranı bağırsakların daha rahat çalışmasını sağlamaktadır. Bu da oluşabilecek sindirim hastalıklarına karşı şifacı özelliğini gösterir. Sıklıkla yaşanan ve bazen kronikleşebilen kabızlık sorununa iyi gelen bir bitkidir. Vücuda ağır gelen gıdaların hazmedilememesinden ve içerdikleri toksinlerden kaynaklı olarak vücutta oluşan şişkinlik ve ödemin dışarıya atılmasında fayda sağlar.

Günümüzün en büyük problemlerinden olan uykusuzluk hastalığına iyi gelir. İçerisinde bulunan magnezyum daha rahat uykuya dalabilmeyi sağlamaktadır. Vücudun vitamin, mineral ve demir gibi maddeleri üretememesinden kaynaklı olarak oluşan saç dökülmesi, tırnak kırılması gibi durumlarla karşılaşılır. Kenevir içerisinde bulundurduğu yenileyici ve onarıcı özelliği ile o problemleri önler. Vücudun daha canlı ve parlak bir görünüm elde edebilmesinde etki sağlar.

Farklı endüstriyel sektörlerde de kullanılan kenevir antibakteriyeldir. Su geçirmez bir yapıya sahip olduğu için izolasyon malzemesi olarak da rahatlıkla kullanılır.  Radyasyonu temizleyerek daha temiz bir hava sunar.

Kenevir Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Kenevir ekimi geldiğinde kolaylıkla yapılabilir. Türkiye ve pek çok ülkede kenevir ekimi yasaklanmıştır. Tarım ve orman bakanlığının sunduğu izinler neticesinde ancak yapılabilir. Kişiye zarar veren madde yapımında kullanılan kenevir doğru olarak değerlendirildiğinde kişi için pek çok faydası bulunmaktadır. Yetiştiriciliğini yapmak isteyen kişilerin Akdeniz iklimine sahip bölgelerde bu faaliyeti göstermesi gerekir. Ekimi yapılacağı zaman kenevirin erkek ve dişi oluşuna göre farklı zaman dilimlerinde toprağa ekmek gerekecektir. Daha çok ılıman bölgelerde yetiştirilen kenevir bitkisi yağışlı bölgelerde de rahatlıkla ekilebilir. İlkbahar, yaz ve sonbahar mevsimlerinde ekildiğinde daha çok verim elde edilir.

Öngörülen mevsim şartlarında ekimi yapılan kenevir bitkisi gerekli bakımları yapılarak verim elde edilebilir. Kenevir bakımı bitkiden alınan verimi etkiler. Sulama ve çapalama işlemlerinin düzenli olarak yapılması gerekir. Yetiştirilmeye başlanıldıktan sonra ilk çapalama yaklaşık 5 santim civarında uzunluğa ulaştığında mümkündür. İkinci çapalama ise 25 santim boyuna geldiğinde gerçekleştirilir. Kenevir ekilirken bakım yapma noktasında erkek ve dişi olmasına dikkat edilmelidir. Buna göre sulama oranlarında farklılara gidilmelidir. Ilıman bir bölgede bulunuyorsa bir kere ancak kurak bir bölgede ise 3 kere sulanması gerekir. Gerekli bakımı yapıldığında 1.5 metreyi bulan bir yüksekliğe erişebilir. Tamamen çiçeklenip meyve vermeye başlaması birkaç ayı alacak bir süreci içerir. Kenevir bitkisini ektikten sonra bakımı yapılırken yapraklara zarar veren zararlı böceklerle karşılaşılabilir. Böyle bir durumda piyasada bulunan çeşitli nem yağı, potasyum sabunu veya akarisit kullanılarak yapraklar tedavi edilebilir. Bazı zamanlarda farkında olmadan yapraklarda toz halinde veya bir bütün olarak küflenme ve bundan kaynaklı mantar sorunu ile karşılaşılabilir. Böyle bir durumda önlem almak, yaprakları kullanılabilecek çeşitli ilaç ile tedavi etmek gerekir.