Kara Veba

1894 yılında keşfedilen Yersinia Pestis ismi verilen bakteri Alexandre Yersin tarafından bulunmuştur. Bulaşıcı ve ölümcül bir hastalık olup halk arasında “Kara Veba” olarak bilinir.

Kara Vebaya neden olan bakteri genel olarak hayvanlarda bulunur. Hastalığı insanlara en çok pireler bulaştırır. Kırsal kesimlerde daha fazla görülen Veba hastalığı, bulaşıcı olması nedeniyle bu bölgelerden kentlere de kolaylıkla yayılabilmektedir.

Vebanın yapılan araştırmalar sonucunda, Çin ve Orta Asya’da ortaya çıktığı ve göçlerle birlikte buradan geniş coğrafyalara yayıldığı bilinmektedir. Kara ölüm olarak nitelendirilen veba geçmişte Avrupa nüfusunun yarısının ölümüne sebep olmuştur. Hastalık yalnızca insanların değil, birçok hayvanın ölümünde de rol oynamıştır.

Vebanın Belirtileri

Yüksek ateş, baş, bel ve bacak ağrıları, pirenin ısırması nedeniyle oluşan kızarmalar Bubonik Veba denilen veba türünün belirtileri arasında yer alır.
Septisemik Veba adı verilen veba türünde ise titreme, kilo kaybı, bağırsak düzeninin bozulması, kusma, yüksek ateş, ağızdan ve burundan kan gelmesi, dokuların ölümünden kaynaklanan kararmalar (nekroz) ve iç kanama en önemli belirtilerdir.

Akciğer Vebası adı verilen veba türününde ise belirtiler öksürme, nefes almada zorlanma, şoka girme, balgamda kan görülmesi, yüz renginin değişmesi, aşırı derecede susuzluk hissi görülür.

Yüksek ateş ve iç organlardan kaynaklanan kanamalar bütün veba türlerinin ortak belirtileri arasında yer alır.

Veba Hastalığının Tanı Ve Tedavisi

Önce hastanın öyküsünün detaylı bir şekilde alınması gerekir. Ardından laboratuvar ortamında birtakım testler yapılır. Bakterinin vücutta tespit edilmesinin ardından hızlı bir şekilde ilaç tedavisi başlatılmalıdır.

Erken teşhis edilen hastalık %100’e yakın bir şekilde tedavi edilebilmektedir.