Kalp Krizi Nasıl Meydana Gelir ?

Kalbi besleyen damarlarda ki kan akışının ani olarak azalması ya da kesilmesine bağlı olarak kalp krizi oluşur.
Kalbe kan akışından sorumlu olan atardamar duvarlarında yağ ve kolesterol gibi maddeler birikir ve plak oluşturur. Bu plaklar zaman içinde çoğalarak damarı daraltır ve zamanla tıkanmasına neden olarak kalp krizine neden olur. Ülkemizde dolaşım yolu hastalıkları içinde en fazla ölüme neden olan hastalıktır. Kadınlarda kalp krizi riski erkeklerden daha fazladır.

Kalp Krizi Belirtileri

Kalp krizinin en temel belirtisi göğüs ağrısıdır. Diğer belirtileri ise şunlardır;
Göğüs ağrısı
Nefes darlığı
Çarpıntı
Kolay yorulma

Kalp Krizi Anında Yapılması Gerekenler

Kalp krizi geçiren kişi tek başına ise öncelikle ağrı başladığı anda telefonla yakınlarınızı ya da ambulansı arayarak haber verin. Burun deliklerinizi kapatarak kuvvetli biçimde öksürün. Evde aspirin varsa, bir bardak su ile alın. Pencereyi açarak odaya oksijen girmesini sağlayın. Kesinlikle ayakta durmayın yardıma gelenleri oturarak ya da yatarak bekleyin. Soğuk ya da sıcak suyun altına kesinlikle girmeyin.
Yanınızda ki kişi kalp krizi geçiriyorsa Sağlık deneyiminiz yoksa kalp krizi geçiren birine müdahale etmeyin, hemen ambulans yardımı isteyerek hastayı en yakın tam donanımlı bir hastaneye ulaştırın.
Ambulansı beklerken kalp krizi geçiren kişiyi uygun bir yere yatırın ve ayaklarını kalp seviyesinin üzerine kaldırarak, kalbe daha çok kan akışının olmasını sağlamaya çalışın ve üzerindeki sıkı olan kıyafetleri gevşeltin.

Kalp Krizi Nasıl Anlaşılır?

Kalp krizi belirtileri ile hastaneye başvuran kişinin kalp krizi geçirip geçirmediği EKG, kan testleri, eko kardiyogram ve anjiyo testleri yapılarak anlaşılır.