İstanbul Haseki Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Bilgi

İstanbul Haseki Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Hakkında Bilgi

İstanbul Haseki Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Bilgi Kadın Şefkatinin Sembolü olarak II. Selim’in annesi “Hürrem Şah” yani “Haseki Sultan”tarafında inşa ettirilen Haseki Sultan Darüşşifası’ nın inşaatı 1550 yılında tamamlandı.
Zaman içinde değişen fonksiyonuna uygun olarak isim değiştirdi. 1551 tarihli vakfiyede darüşşifa genel bir tedavi kurumudur. Vakıf koşullarına göre, idari ve yardımcı görevliler ile birlikte darüşşifada çalışanların sayısı 28’dir.
Darüşşifa, 1843 yılında, kadınlara tahsis edilerek kimsesiz, bakıma muhtaç, evsiz barksız hasta ve çaresiz kadınları tedavi eden bir kadın hastanesi oldu. 1869’da Zaptiye Müşirliği’nin yönetimine geçti ve “Nisa Tevkifhanesi” adını aldı. Bir dönem tevkifhanenin iki koğuşu boşaltılıp 30 yataklı bir hastane haline getirildi ve hasta tutuklu kadınlara ayrıldı. Resmi yazışmalarda, “Haseki Tevfikhanesi’nde Bulunan Nisa Hastanesi” adı kullanılıyordu.
Mart 1880’de hastanenin yönetimi belediyeye geçti. Hastalar ve mahkum kadınlar, Sultanahmet’te yeni yaptırılan Nisa Tevkifhanesi’ne nakledildi. 1884’de Moralı Ali Şefik Bey’ in konağını satın alıp onarılarak 1885’te yatak kapasitesi 100’e çıkarıldı. Bir süre sonra ihtiyaca cevap veremez olan konak 1889’da yıktırıldı, yanındaki Salih Paşa Konağı’nın bahçesinden bir bölüm istimlak edilerek yeni bina inşaatına başlandı. 1893 yılında pavyonlara hasta kabul edilmeye başlandı. 10 Temmuz 1894 günü meydana gelen büyük depremde darüşşifa binası büyük hasar görünce boşaltıldı.
1910′ da ahşap pavyonlar, 1911-1913 yıllarında boş olan darüşşifa binası onarıldı. Tarihi darüşşifa binası, “Haseki Meccanın Müşahedehanesi” adıyla akıl hastalarının gözlem ve tecriti için kullanılmaya başlandı. 1924 yılında ilave yapılan 50 yataklı pavyon ile yatak sayısı 300′ e yükseldi. 1918′ de çıkan bir yangın tarihi darüşşifa binasını yeniden harabeye döndü. Ancak 1946’da onarıma alındı, 1948 yılında yeniden faaliyete geçirildi.
Cumhuriyetin ilk yıllarında hastanenin adı ” Türkiye Cumhuriyeti İstanbul Şehremaneti Haseki Nisa Hastanesi” 1930′ larda ise “Haseki Kadınlar Hastanesi” idi.
İstanbul’ da 1951 yılında uygulamaya konulan Klaskon Yasağı’nın anlaşılması için, Fahrettin Kerim Gökay’ın vali ve belediye reisi olduğu 1952 yılında, hastane bahçesinde yapımına başlanan bir binaya, sembolik olarak “Klaskon Yasağı Pavyonu” adı verildi. 1953 yılında törenle hizmete girdi. 1962 yılında bu pavyonun üzerine 60 yataklı ikinci bir kat çıkıldı. Darüşşifa binası 1946’da onarılarak Haseki Hastanesi’nin polikliniği olarak yeniden kullanıma girdi.1994 yılında imzalanan protokolle Sağlık Bakanlığı’na devredilen Haseki Hastanesi eğitim hastanesine dönüştürüldü. 1998 yılında Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi adını alarak faaliyetlerini sürdürdü.

İstanbul Haseki Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Hakkında detaylar bilgiler için aşağıdaki linkleri tıklayabilirsiniz

 

doktor bul

 

Randevu Al (MHRS)