Horlama Nedenleri

Hava yolundaki daralma nedeniyle oluşan horlama nedenleri kişiden kişiye farklılık gösterir. Erkeklerde kadınlardan daha sık görülen horlama, toplumun yaklaşık yüzde 25’inde görülür.

Uyku sırasında yutak bölgesinde, yumuşak damak, küçük dil ve bademciklerde oluşan gevşeme ile birlikte bu bölgedeki yumuşak doku, solunuma bağlı olarak titrediğinde çıkardığı sese horlama denir.

Erkeklerin boyun bölgesinin kadınlara oranla daha yağlı olması nedeniyle boyunda ki yumuşak doku daha fazla etkilenir dolayısıyla daha fazla horlamaya sebep olur. Kadınlarda menopoz ve kilo alma sonrası horlamaları artar.

Horlama yüzünden yeterince oksijen alamayan ya da almak için uğraş veren kişi, sabahları yorgun, hâlsiz ve uykusuz olarak uyanır. Ancak kişi horladığının farkında olmadığı için bu durumdan şüphelenmez.

Horlama Nedenleri

Birçok faktöre bağlı olarak gelişen horlamanın nedenleri şunlardır;

-Kilo arttıkça horlamanın şiddeti de artar

-Yanlış yatış şekli,

-Mide rahatsızlıkları,

-Burun tıkanıklığı,

-Yorgunluk, uykusuzluk,

-Sigara ve alkol tüketimi,

-Enfeksiyon hastalıkları

-Kullanılan ilaçlar da horlamaya neden olabilmektedir.

-Uyku Apnesi

Horlama Uyku Apnesinin Habercisi Midir?

Unutmayın ki her horlayan apne hastası olmayabilir ama her tıkayıcı uyku apne hastası olma ihtimali var. Uyku apnesi olan kişilerde yeterli ve kaliteli uyku uyuyamadıkları için depresyon, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kalp hastalıkları, ritim bozuklukları, damar tıkanıklıkları olarak uykuda ani ölüm, kalp krizi, inme ve felç görülme riski daha fazladır. Bu nedenle tıkayıcı uykuya sahip kişilerin biran önce doktora başvurmalarında yarar var.

Horlamada Hangi Doktora Başvurulması Gerekir?

Horlama sorunu için hastanelerin kulak burun boğaz (KBB) bölümüne gitmeniz gerekmektedir.

Horlamanın Tedavisi

Uyku sırasında yaşanan ve tıkayıcı özelliği olmayan horlamalar, uyku pozisyonunun değiştirilmesi, daha yüksek yastıkta uyunması, fazla kiloların verilmesi, hafif yiyecekler tüketilmesi, alkol ve sigara kullanımının bırakılması ve burun bandı kullanılması gibi çözümler de önlenebilir. Ancak bazı horlamalar önlemlere rağmen geçmez.

Kişi horlama tedavisi için kulak burun boğaz uzmanına başvurmalıdır. Hekim tarafından yapılan muayene ve ek tetkikler sonucunda horlamaya neden olan etkenler saptanır. Bazı durumlarda ağız içi alet kullanımı önerilir. Bir diğer tedavi yöntemi de cerrahi operasyondur.