Hıçkırık Nedenleri

Göğüs boşluğu ile karın boşluğunun arasında ikisini birbirinden ayıran diyafram kasının, ani ve istem dışı kasılması ile oluşan hıçkırık nedenleri farklılık göstermektedir.

Her yaş grubunda görülen hıçkırık, bir reflekstir. Ses tellerinin bulunduğu gırtlak boşluğunun aniden kapanmasıyla ve bu esnada birden alınan nefesin oluşturduğu ses ile birlikte görülür. Çoğunlukla kısa süre içinde kendiliğinden geçen hıçkırık bazen aylarca sürebilir.

Hıçkırık oluşumuna bazen yutulan bir hava neden olurken bazen de uzun süreli hıçkırıklar başka ciddi hastalıkların zatürre, kalp büyümesi, kalp krizi, mide rahatsızlıkları ve yemek borusu tıkanıklığı gibi pek çok farklı hastalığın belirtisi olarak da görülebiliyor.

Hıçkırık tipleri sürelerine göre sınıflanır, 48 saatten kısa sürüyorsa akut hıçkırıktır, 2-30 gün sürenler ‘inatçı’ ve 1 aydan uzun sürenler ‘dayanılmaz’ hıçkırık olarak isimlendirilir. Uzun süreli yaşandığında kişinin sosyal hayatını olumsuz yönde etkiliyor.

Hıçkırık Oluşum Nedenleri?

Hıçkırığın bir çok oluşum nedeni bulunmaktadır. Hıçkırık nedenleri şunlardır;

-Reflü hastalığı

-Midenin aşırı yemek veya gazlı içeceklerle gerilmesiAşırı acılı beslenme

-Fazla alkol alımı

-Akciğerlerin sigara veya rahatsız edici kokularla uyarılması

-Aşırı coşku veya üzüntü durumu

-Çok hızlı yemek yemek

-Fazla besin tüketimi sonucunda midenin aşırı dolması

-Alkollü ve gazlı içecekler tüketmek

-Ani sıcaklık değişimleri

-Hava yutmak

-Stres

-Alerji ve tahrişler

Uzun süreli hıçkırıkların nedeni ise zatürre, guatr, kalp büyümesi, şeker hastalığı, mide rahatsızlıkları ve yemek borusu tıkanıklığı gibi hastalıklar olabiliyor.

Bebeklerde Hıçkırık Oluşum Sebepleri?

Bebeklerde daha sık görülen hıçkırık birçok nedenle oluşabilmektedir. Anne karnındaki süreçte dahi bebeklerde hıçkırık görülebilmektedir. Bebeklerde hıçkırık kapasitesinin küçük olması nedeniyle midenin çabuk dolması, beslenirken hava yutulması ve gazın çıkarılamaması gibi durumlar bu nedenlerden bazılarıdır.

Hıçkırık Tedavisi İçin Hangi Doktora Başvurulması Gerekir?

Hıçkırık tedavisi için gitmeniz gereken bölümler Kardiyoloji, Dahiliye, Gastroenteroloji’dir.

Hıçkırık Tedavisi

Kısa süren ve günlük yaşamı etkilemeyen durumlarda hıçkırık geçirme için herhangi bir tedavi gerekli değildir. Bazı kişilerde hıçkırık bir nöbet şeklinde ortaya çıkıp günlerce aralıklı olarak veya kesintisiz şekilde devam edebilir. Bu durumun altında yatan nedeni bulmak için sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır.

İnatçı ve dayanılmaz hıçkırık tedavisi için altta yatan hastalığın tespit edilmesi çok önemlidir. Ancak nedeni saptanamayan veya altta yatan hastalığın tedavi edilemediği durumlarda semptomatik ilaç tedavilerine başvurmak gerekebilir.