Hamilelik Döneminde Kilo Kontrolü Nasıl Sağlanır?

Hamilelik Döneminde Kilo Kontrolü Nasıl Sağlanır? Gebelikte kilo kontrolü dikkat edilmesi gereken konulardan biri olup hamilelik öncesinden doğuma kadar kontrollü şekilde ilerlemekte fayda vardır.

Hamilelik Döneminde Kilo Kontrolü Nasıl Sağlanır?

Hamilelik döneminde kilo kontrolünü sağlamak için yeme alışkanlığını doğru şekilde düzenlemek gerekir. Besin değeri yüksek gıdalar tüketilmeli ve aşırı tüketimden uzak durulmalıdır. Hamileliğin ilk aylarında iki kilodan az kilo almak yeterlidir. Anne adayının kaç kilo alması gerektiği hesaplanırken vücut kitle indeksine bakılır. Normal kiloda olan annelerin ortalama 17 ile 25 kilogram alması yeterlidir. Bu kişilerde vücut kitle indeksi 18 ile 24 arasında olacaktır. Obez kadınlarda ise 11 ile 19 kilogram arası idealdir. Eğer gebelik öncesinde kilo normalin üzerindeyse bu durumda hamileliğe bağlı yüksek kan basıncı ve şeker hastalığı görülebilir.

Hamilelik Döneminde Kilo Kontrolü İçin Öneriler

Genellikle halk arasında hamilelikte bebeğin gelişimi için anne adayının iki kişilik beslenmesi gerektiği düşünülür. Ancak böyle bir duruma gerek yoktur. Karbonhidrat yönünden zengin kalorisi yüksek gıdalar tüketmek yerine daha sağlıklı besinler yeteri miktarda tüketilmelidir. Alınan tüm gıdalar vücutta yapıtaşlarına ayrılarak plasenta yoluyla bebeğe ulaştırılır. Bu nedenle her bir gıdanın protein, lifler, vitaminler, mineraller ve faydalı yağlar bakımından yeterli olması gerekir. Ara öğün olarak ise fındık, ceviz, çiğ badem, kayısı ve kuru erik gibi doğal besinler tüketilebilir. İşlenmiş gıdalar, bisküvi ve krakerlerin tüketimi fayda sağlamayacaktır.

Hamilelik Fazla Kilo Alımı Nasıl Önlenir?

Hamilelikte aşırı kilo alımına engel olmak için makarna ve beyaz ekmek yerine tam tahıllı gıdalar tüketilmelidir. Kurabiye yerine dilimlenmiş meyve, patates kızartması ve hamburger yerine siyah zeytin ile hazırlanmış salata ya da az yağlı salata sosu yenilebilir. Kalsiyum ve diğer meyveler ile zengin hale getirilmiş doğal meyve sularını içmek de faydalı olacaktır. Yeme alışkanlığı abur cubur yönünde olduğundan kısa süre içinde hızlı şekilde ve sağlıksız kilo alımı olacaktır. Ancak bu tür bir beslenme düzeni bebeğin besin ihtiyacını karşılamaz. Bunun yerine aşırı beslenme alışkanlığından uzak durulmalı ve beslenme programına sağlıklı gıdalar dahil edilmelidir.

Jinekoloji doktorlarını bulabilmek için aşağıdaki Doktor Çalışma Listesi sitemizden arama yapabilirsiniz.

doktor bul