Gözde Sarı Nokta Hastalığı

Görme kayıplarının nedenlerinden biri olan gözde sarı nokta hastalığı ‘nın bir diğer adı Makula dejenerasyonu’dur.

60 yaş üstü kişilerde yaşanan görme kayıplarının nedenleri arasında yer alan sarı nokta hastalığı, kalıcı körlüğe neden olmaz. Ancak, tedavi edilmez ise merkezi görmede kayıplarına neden olabilir.

Sarı nokta hastalığın da kadınlar erkekler de eşit derecede risk altındadır.

Gözde Sarı Nokta Hastalığı Nedenleri

Sarı nokta hastalığının genel olarak görülme nedeni genetik yatkınlığın olması. Ayrıca, sigara içmek, yetersiz beslenmek, güneş ışığına uzun süre maruz kalmak, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol hastalığın ortaya çıkmasının diğer nedenleridir.

Sarı Nokta Hastalığının Belirtileri

Hastalık ilk döneminde belirti vermez ancak biraz ilerlediğinde renkler soluklaşmaya, yazılar bulanıklaşmaya ve çizgiler eğriymiş gibi görünmeye başlar. Hastalığın ilerlediği kişilerde ise, yoğun görme kayıpları oluşur ve kişilerin hayatları kısıtlanır.

Sarı Nokta Hastalığı Tanısı Nasıl Konur?

Hastalık için uygulanan tedaviler var olan görme kaybını çoğunlukla geri döndüremediği ilerlemesi durdurulabildiği için erken tanı oldukça önemlidir. Sarı nokta hastalığında hastalık erken evrelerde belirti vermemesi nedeniyle düzenli olarak gidilen göz muayeneleri erken teşhis için önemlidir.

Hasta muayenesinde önce sorgulanır ve detaylı öyküsü alınır. Biyomikroskop ve çeşitli mercekler yardımıyla makula başta olmak üzere kapsamlı bir göz incelemesi yapılır. Muayeneyi takiben teşhisi doğrulamak, yapılacak tedavi şeklini belirlemek ve takipler için Optik koherens tomografi (retina tomografisi), fundus floresein anjiografi (göz anjiyosu) ve optik koherens tomografi anjiyografi (ilaçsız göz anjiyosu) uygulanır.

Göz Doktorları doktor bilgilerine ve doktor listesine ulaşmak için aşağıda yer alan Doktor Bul linki tıklamanız gerekmektedir.

doktor bul