Genel Cerrahi Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?

Tıp dalları içinde en eski dallardan biri olma özelliğini taşıyan Genel Cerrahi Bölümü, ilaçla ya da uygulanan başka tıbbi yöntemlerle tedavi edilemeyen hastalıkları, ameliyat yoluyla onarmak ya da hastalıklı organı kesip çıkarılmasıyla doğal ve uygun haline dönüştürülmesi esasına dayanmaktadır.

Kökeni Latince el işi anlamına gelen chirurgiae olan cerrahi kelimesi günümüzde birçok hastalığın ameliyat yoluyla tedavi edilmesinde kullanılmaktadır.

Yeni nesil tıp uygulamalarının en sık kullanıldığı alanlardan biri olan Genel Cerrahi, robotik teknolojinin de yoğun biçimde kullanıldığı ve başarılı sonuçlar elde edildiği bir tedavi sistemidir.

Farklı çalışma alanları bulunan Genel Cerrahi bölümü, onkoloji, endokrinoloji, travmatoloji gibi farklı konularda uzmanlığı bulunan birimlerle iş birliği içindedir.

Genel Cerrahi Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?

Genel cerrahinin baktığı hastalıklar şunlardır;

-Sindirim sistemi hastalıkları; Mide, onikiparmak bağırsağı, kalın bağırsak, ince bağırsak, safra kesesi ve yemek borusu gibi organlarda oluşan tümörler, doğumsal anomaliler, travmalara bağlı yaralanmalar ya da fonksiyon kayıpları

-Yumuşak doku hastalıkları olarak bilinen kas, tendon, yağ dokusu ve meme gibi dokularda görülen tümör, enfeksiyon ya da kistler

-Kanser ameliyatları

-Fıtık Hastalıkları

-Böbreklerde, safra kesesinde ya da mesanede taş oluşması

-Karın bölgesi, meme, deri, baş ve boyun bölgesi, endokrin sistem organlarının hastalıkları,

-Yanık bölgenin tedavisi

-Ağır yaralanmalar

-Apandisit, kıl dönmesi ve hemoroid

Genel Cerrahi Bölümünün Uyguladığı Tedaviler Nelerdir?

Genel cerrahi tarafından yapılan ameliyatlar, açık ve kapalı yöntem olmak üzere ikiye ayrılır. Genel cerrahi ameliyatlar kısaca şu şekilde sıralanabilir:

-Laparoskopik Cerrahi (Minimal İnvaziv Cerrahi)(kapalı yöntem ile ameliyat):Laparoskopik ameliyatta cilde 1 cm’lik kesiler açılır. Açılan yere ince borular yerleştirilir ve bu boruların içinden karın boşluğuna küçük ve özel bir kamera ile iletilir. Ameliyat büyük yaralar olmadan tamamlanmış olur. Kapalı ameliyatlarda hastada yara izi çok daha küçük olur ve daha hızlı iyileşir.

-Laparotomi (açık yöntem cerrahi): Açık ameliyatlarda kesiler, ortalama olarak 15 ile 30 cm arasında değişebilir. Temelde yapılacak ameliyat işlemleri laparoskopik ameliyatla aynıdır. Aralarındaki fark ise kullanılan aletler ve ameliyatı yapmak için gereken kesinin boyutudur. Açık ameliyatın dezavantajı daha büyük yara izi kalması, daha geç iyileşme ve ameliyat sonrasında daha çok ağrı duymaktır.

Genel Cerrahi doktorlarını bulabilmek için aşağıdaki Doktor Bul sitemizden arama yapabilirsiniz.

doktor bul