Endokrinoloji ve Metabolizma

Endokrinoloji ve Metabolizma bölümü insanlarda büyüme, gelişme, üreme ve farklı stres şekillerine hızlıca uyum sağlama gibi işlevleri gerçekleştiren sinirler ve hormonlar ile ilgilenir.

Hayattan örnek vermek gerekirse sinirler kablolu sistem hormonlar ise kablosuz sistem sayılabilir. Hormonlar iç salgı bezlerinin salgıladığı kimyasal maddelerdir.

Görevlerini mesaj taşımak olarak kabul edebiliriz. Vücudun farklı yerlerinde bulunur iç ve dış salgı bezleri. Ayrı yerlerde bulunmalarına rağmen birbirlerine koordine bir şekilde çaşışmayı sürdürürler. Endokrinoloji sistem bu bütünlükten ortaya çıkan bir terimdir.

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Nelerdir?

-Hipofiz bezi hastalıkları
-Boy kısalığı ve büyüme hormonu eksikliği
-Hipofiz bezi yetmezliği
-Prolaktin hormon fazlalığı
-Büyüme hormon fazlalığı
-Diyabetes insipidus
-Paratiroit hormon fazlalığı
-Paratiroit hormon azlığı
-Böbreküstü bezi hastalıkları
-Kortizol hormon fazlalığı
-Kortizol hormon azlığı
-Aldosteron hormon fazlalığı
-Adrenalin hormon fazla salgısı
-Testis, hormonları ve hastalıkları
-Testosteron eksikliği
-Erkekte meme büyümesi
-Ereksiyon problemi ve empotans
-Testis ve penis küçüklüğü, sakal çıkmaması
-Yumurtalık hormonları ve bozuklukları
-Kadınlarda cinsel hormon yetmezliği
-Tüylenme
-Polikistik over sendromu
-Menopoz
-Tiroit bezi ve görevleri
-Guatr
-Tiroit bezinin fazla çalışması
-Tiroit bezinin az çalışması
-Nodüler guatr
-Tiroit kanserleri
-Hashimoto hastalığı
-Tiroidit-tiroit bezi iltihabı

Endokrinolojinin Tanı ve Tedavisi

Endokrinoloji bölümünde birçok hastalık teşhis edilir ve tedavi süreci gerçekleştirilir. Endokrin sisteme bağlı olduklarından dolayı gelişen hastalık sayısı gayet fazladır ve altında birçok farklı alternatif yatabilir. Tedavi sürecinde de benzer bir durum vardır. Bir tedavi yöntemi söz konusu olamaz. Bazı hastalıklarda 2 veya 3 tedavi uygulamak gerekebilir.

Endokrinoloji bölümü hangi hastalıklara bakar?

Tiroid Hastalıkları: Tiroid bezinin gereğinden çok veya az çalışması sonucu vücutta çıkan denge bozukluklarıdır. Vücutta farklı hastalıkları ortaya çıkartabilir. Çok çalışması durumun da hızlı kilo kaybı, çarpıntı, aşırı terleme ve saç dökülmesi gibi semptomlar gösterebilir. Tam tersi yetersiz çalışması durumunda ise saç dökülmesi, uykusuzluk, kilo alma, halsizlik gibi semptomlar gösterir. Tiroid bezlerinde bozukluk ciddi bir hastalıktır ve zaman geçtikçe kötüleşebilir.

Şeker Hastalığı:  Şeker Hastalığı pankreasın yeterince insülin üretememsi sonucu ortaya çıkar. Endokrinoloji polikliniklerine başvuran kişilerin birçoğu şeker hastalığından dolayı başvurmuştur.

Endokrinoloji Doktorlarına ulaşmak için doktor bul tıklayınız

doktor bul