Egzama Hastalığı

Halk arasında yaygın olarak görülen egzama hastalığı, bir çok nedenle görülebilmektedir. Deri hastalıkları grubundan en fazla karşılaşılan hastalık genel olarak alerji ya da stres nedeniyle ortaya çıkar.

Cildin kızarması ve kabarık bir görünüm almasıyla karakterize olan hastalık, bazı kişilerde ciltte kuruluk, çatlama ve su dolu kabarcıklar şeklinde de görülebilmektedir. Genellikle ellerde, bacaklarda ve ayaklarda görülse de vücudun herhangi bir yerinde de görülebilmektedir. Bazı  vakaları basit tedaviler ile kontrol altına alınabilirken bazı vakalara ise daha uzun tedaviler gerektirebiliyor.

Egzamanın tam olarak neden kaynaklandığı bilinmemekle birlikte genetik, alerjik ve kimyasal faktörlerin etkisi olduğu gözlemlenmiştir. Nitekim birden çok egzama çeşiti olduğu için bu etkenler değişiklik gösterebilmektedir.

Egzama Hastalığı Belirtileri

Hastalık bazı kişilerde ciltte kuruluk, çatlama ve su dolu kabarcıklar şeklinde de görülebilmektedir. Genellikle ellerde, bacaklarda ve ayaklarda görülse de egzama vücudun herhangi bir yerinde de görülebilmektedir. Bazı vakaları basit tedaviler ile kontrol altına alınabilirken bazı egzama vakaları ise daha uzun tedaviler gerektirebiliyor.

Egzamanın tam olarak neden kaynaklandığı bilinmemekle birlikte genetik, alerjik ve kimyasal faktörlerin etkisi olduğu gözlemlenmiştir. Nitekim birden çok egzama çeşidi olduğu için bu etkenler değişiklik gösterebilmektedir.

Egzamanın Hastalığı Belirtileri

Egzamanın ilk belirtisi içi su dolu kabarcıklardır. Ardından deride el ve ayakta bacaklarda saç diplerinde; kızarıklık, pullanma, kaşıntı, sulantı, yanma hissi gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır.

Egzama İçin Hangi Doktora Başvurulması Gerekmektedir?

Egzama için dermatoloji yani cilt hastalıkları doktoruna başvurulması gerekmektedir.

Egzamanın Çeşitleri Nelerdir?

5 farklı egzama türü bulunmaktadır.

Atopik :Diğer adıyla bebek egzaması olan atopik egzama, bebeklik ve çocukluk döneminde sıkça rastlanılır. Yetişkinlik döneminde zamanla hafifleyebilen, bazen tamamen ortadan kaybolur.

Seboreik Dermatit: Kronikleşebilen bir egzama çeşidi olan Seboreik Dermatit türü özellikle kış ve bahar aylarında şiddetlenir. Cildin yağlı bölgelerinde görülür.

Kontakt : Makyaj malzemesi, parfüm, temizlik malzemeleri, çeşitli kimyasallar, saç boyaları, diş macunu gibi kullanılan gereçlerde bulunan kimyasallar nedeniyle oluşur.

Numuler : Enfeksiyon nedenli olan numuler  yuvarlak, küçük bir alanda gözlemlenir ve kaşıntı yapar.

Gravitasyonel : Genellikle yaşlılar, günlük hayatında çok fazla ayakta duran kişiler ve doğum yapmış kadınlarda görülen Gravitasyonel egzama kan birikmesi sonucu oluşan varis nedeniyle deride oluşan hasardır.

Egzamanın Teşhis Ve Tedavisi

Egzamanın kesin tedavisi bulunmamakla birlikte doktora danışarak, verilen uyarı ve önlemlere uyarak, egzamadan kaynaklanan şikayetleri azaltabilirsiniz. Atak sıklığını azaltmak, deriyi güçlendirmek amacıyla nötral sabunlar, bariyer kremler, nemlendiriciler, eldivenler ve özel şampuanları önerilmektedir.