Dil Büyümesi Tedavisi

Ender görülen rahatsızlıklardan biri de dil büyümesidir. Erken teşhis edildiğinde tedavisi ve iyileşme süresi çok uzun olmayan bir sağlık sorundur.
Dilin ağızdaki diğer yapılara oranla anormal genişlemesi olan dil büyümesi, kişiyi gündelik yaşantıda rahatsız etmektedir. Dil üzerindeki doku miktarındaki bir artıştan kaynaklanır. Bu nedenle lif içeriği yüksek olan sebze ve meyveleri düzenli olarak tüketmenin yanı sıra taze ve organik olmalarına dikkat etmek son derece önemlidir.

Dil Büyümesinin Nedenleri

Lifli gıdaların tüketilmemesi sonucu gelişen vitamin eksikliği dil büyümesinin en önemli nedenlerden biridir. Diğer nedenler ise; demir eksikliği, dil yüzeyinde iltihaplanmalar, aft olarak adlandırılan yaralar da nedenler arasındadır.

Dil Büyümesinin Belirtileri

Dil büyümesinin başlıca belirtisi dilin koyu renk olmasıdır. Diğer belirtileri ise; dilde büyüme, sarkıklık, şişme, dil üzerinde görülen yaralar, dil dokusunda bozulmalar tat alma yeteneğini önemli ölçüde yitirme ve sertleşmedir.

Dil Büyümesinin Tanı Ve Tedavisi

Dil büyümesi tedavisi genel olarak bir doktor muayenesi ya da müdahalesi gerektirmeden mümkün olan bir durumdur. Ancak rahatsızlık 3 gün içinde geçmez ise bir doktora başvurmakta fayda var. Tanı için muayeneyi takiben bazı kan tahlillerine, görüntüleme incelemelerine (bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonan görüntüleme gibi), bazen de şişlikten biyopsi yapılarak patoloji incelemesine gerek duyulabilir.
Dil büyümesi sonucunda uygulanabilecek tedavi yöntemleri arasında gargara kullanımı veya uzman tarafından önerilen başka ilaçların kullanımı yer almaktadır.