Çocuk Ürolojisi Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?

Çocuk ürolojisi bölümü, çocukların anne karnında, yenidoğan döneminde ya da sonraki dönemlerde görülebilen doğuştan veya sonradan gelişen üriner ve genital sisteme ait hastalıklar ve bunların tedavisi ile ilgilenir.

Çocukların vücutları belli bir döneme kadar büyüme ve gelişme halindedir. Bu yüzdendir ki hastalıklarına yaklaşım gelişimini erişkinlerden oldukça farklıdır ve bu alanda özelleşmiş doktorlar tarafından değerlendirilmelidir.

Bazı çocuk ürolojik hastalıklar doğumda belirti verir ve tedavisine başlanır. Ancak bazı hastalıklar ise çocukluk döneminde görülür.

Bu bölümde en sık karşılaşılan hastalık idrar yolları enfeksiyonlarıdır. Tedavi edilmemesi halinde böbrek fonksiyon kayıplarına yol açabilir.

Çocuk Ürolojisi Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?

-Böbrek ve üst idrar yolları ile ilgili hastalıkları (Doğum öncesinde teşhis edilen böbrek büyümesi, böbrek gelişiminin yavaş olması ya da hiç gelişmemesi, böbrek dokularının tamamen kistik bir hal alması ve işlev kaybetmesiyle görülen böbrek hastalığı, tek bir böbrekte iki adet toplayıcı sistemin bulunması, böbreklerde çok sayıda kistik oluşum görülmesi, doğum öncesinde böbreklerin birleşmesiyle oluşan at nalı böbrek hastalığı, böbrek tümörleri, taşları, kumları, iltihap ve enfeksiyonlar)
Alt İdrar Yolları Hastalıkları: (İdrar kesesinin karın cilt dokusu dışında gelişmesi, idrarın mesaneye ilerlememesi nedeniyle böbrekler ve üreterin şişerek genişlemesi, üretrada kapakçık şeklinde zar dokusunun bulunması, ürogenital organların karın dışında gelişmesi, üretranın dar olması, üretranın genişlemesi, mesanenin normalden daha geniş olması, böbrekte çift idrar borusu çıkışı ya da idrarın mesaneye dolması sonrasında yeniden ürete kaçması, idrarda kan görülmesi ve idrar yolları enfeksiyonları)
-Penis Anomalileri ( sünnetli veya peygamber sünnetli olması, gömük penis, epispadias (idrar deliğinin penisin üst yüzüne açılması), fimozis (sünnet derisinin darlığı)
-Testis ve Skrotum Anomalileri (İnmemiş testis, hidrosel (su fıtığı), testis torsiyonu)
-İşeme Bozuklukları (Uykuda işeme, idrar kaçırma
-Testisin damarlarının genişlemesi
-Kasık fıtığı
-Kız çocuklarında karşılaşılan yumurtalık kistleri ve genital bölge travmaları
-İdrar yolu enfeksiyonları
-sünnet ve sünnet komplikasyonları

Çocuk Ürolojisi Kaç Yaşa Kadar Bakar?

Çocuk Ürolojisi anne karnından başlayarak 18 yaşına kadar olan çocukların hastalıklarının teşhisi ve tedavisi ile ilgilenen bir tıpta uzmanlık dalıdır.

Çocuk Cerrahisi doktorlarını bulabilmek için aşağıdaki Doktor Bul sitemizden arama yapabilirsiniz.

doktor bul