Çocuk Onkoloji Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?

Diğer adı Pediatrik onkoloji olan çocuk onkolojisi bölümü 18 yaş altı çocuklarda görülen kanser hastalıklarının tanı ve tedavisi ile ilgilenir.

Kanser hastalıklarının görülme sıklığı milyonda 100 – 150 arasında değişmektedir. Ayrıca çocuk kanserleri arasında en çok lösemi hastalığıyla savaşıldığı da bilinen bir gerçektir.

Kanser, çocuklarda en sık görülen ölüm nedenleri arasında kazalardan sonra ikinci sıradadır. Ülkemizde her yıl yaklaşık 3 bin çocuğa kanser teşhisi konulmaktadır.

Çocukluk çağı kanserlerine yakalanan her iki çocuktan biri tedavi şansı bulamaması ya da teşhiste geç kalınması nedeniyle yaşamını yitirmektedir. Bu nedenle erken tanı ve tedavi çok önemlidir.

Çocuk Onkoloji Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?

Çocuk onkolojisinin baktığı hastalıkları şöyle sıralayabiliriz;

-Lösemi,
-Santral sinir sistemi tümörleri,
-Lenfoma,
-Yumuşak doku sarkomları,
-Nöroblastom, böbrek kanseri,
-Kemik kanseri,
-Germ hücreli kanserler
-Retinoblastom
-Lenfadenopati
-Sinir sistemi tümörleri
-Karaciğer kanserleri
-Beyin tümörleri
-Retinoblastom
– Konjenital anomaliler
– Histiositozlar
-Nöroblastom
-Hemanjiom ve vasküler malformasyon
-Yumuşak doku sarkomları
-Üreme hücreli tümörler
-Wilms tümörü
-Çocukluk çağındaki diğer tümörler
-Tümör riski taşıyabilen diğer hastalıklar

Çocuk Onkoloji Ne Zaman Başvurmak Gerekir?

Çocuğunuz diğer çocuklara nazaran çok daha erken yoruluyorsa ve hatta bunu da halsizlik ve bitkinlik gibi şikayetler izliyorsa, diş etlerinde kanama meydana geliyorsa ve çürük oluşumu hız kazanmışsa, burnu sürekli olarak kanıyorsa, cildinde kanamalarla birlikte tekrarlayan yaralar oluşuyorsa, normal bir şekilde beslenmesine rağmen özellikle son altı aylık dönemde kilosunun en az %10’u kaybetmişse, baş ağrısı çekiyorsa, midesi bulanıyor ve olur olmadık zamanlarda kusmaya başlıyorsa,ateşi sürekli olarak yükseliyorsa, vücudunun karın ve boyun gibi bölgelerinde şişlikler oluşmaya başlamışsa, eklem ya da kemikleri uzun süreli ağrı yapıyorsa, lökokori de denilen kedigözü durumu oluşmuşsa bir doktora başvurmalısınız.

Çocuk Onkoloji doktorlarını bulabilmek için aşağıdaki Doktor Bul sitemizden arama yapabilirsiniz.

doktor bul