Çocuk Felci Nedir Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çocuk felci bir diğer adı ile poliomyelit çocuklarda görülebilen anne ve babaların oldukça çekindikleri bir hastalıktır. İlerleyen süreçte ölüm riski barındıran çocuk felcinin belirli belirtileri fark edilerek tedavinin vakit geçirmeden alınması gerekir.

Çocuk Felci Nedir?

Çocuklar felci bir virüsün çocuk bünyesine yayılması ile oluşan bir durumdur. Burada polio adı verilen bakteri çocuğun vücuduna bulaşarak enfeksiyon geçirmesine sebep olur. Bu da çocuk felci yaşanmasına neden olur. Bulaşıcı bir hastalık olan polio virüsü eğer çocuğun beynine veya omuriliğine sızarsa ömür boyu yaşanacak sakatlıkları, felce ve ölüme doğru gidebilen bir süreci oluşturur. Oldukça eski bir geçmişe sahip olan çocuk felci 20. yüzyıla gelindiğinde daha çok kendini göstermeye başlamıştır. Bulunan çeşitli aşılar ile desteklenen ve tedavi edilmeye çalışılan çocuk felci dünyanın genelinde yaygın bir hastalıktır.

Çocuk Felcinin Nedenleri Nelerdir?

Çocuk felci nedenleri birkaç belirti ile fark edilebilir nedenler tespit edildiğinde sonuca yönelik ne yapılabilir konusunda hareket edilmelidir gelişen teknoloji ile beraber çocuk felcinin oluşturduğu hasarlar en aza indirebilmek için çaba sarf edilmektedir ancak virüsün sebep olduğu Bu hastalık çocuğun sinir hücrelerine ve özellikle beyin ve omuriliği ne yerleşerek burada felç oluşmasına sebep olur.

Çocuk felcinin en önemli oluşum nedeni hijyen koşullarının oldukça düşük düzeyde olduğu durumlarda görülüyor oluşudur. Özellikle yiyeceklerin ve tüketilen sıvıların gerekli hijyen ortamında alınmıyor oluşu bu hastalığı tetikler. Gelir seviyesi düşük ve az gelişmiş ülkelerde yaşanan besinlere, suya olan ulaşım zorluğu ve bunların temiz olarak tüketilmemesi de çocuk felcinin oluşmasında büyük bir etkendir. Yaş ortalamasına bakıldığında 5 yaşından 15 yaşına kadar pek çok çocukta rastlanabilmesi mümkündür.

Çocuk felcinin belirtileri daha çok grip hastalığına benzeyen tetkiklerle ortaya çıkar. Çocuk felci, aşırı bir baş ağrısı ve mide bulantısı hissederek oluşumu göstermeye başlar. Bu oluşum süreci 2 ile 5 gün arasında devam ettikten sonra etkisini yitirir. Bu süreçte ateşlenme, karın ağrısı, halsizlik ve boğaz ağrısı da belirlenen semt onlardandır. Vücudun özellikle sinir sisteminin olduğu bölgelerde kas yapılarında fonksiyon kayıpları görülerek kendini gösterir. Buna solunumda güçlük çekmek de dahildir.

Çocuk Felci Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çocuk felci tedavisi belirli bir ameliyat doğrultusunda gerçekleşmez. Özellikle kesin bir çözümünün bulunduğu da söylenemez ancak geliştirilen aşılar ile hastalığın bitirilmesi ve bulaşmasının önüne geçilmesi sağlanmaktadır. Gerekli olduğu durumlarda çocukların hijyen koşullarının da iyi olmadığı bölgelerde muhakkak ki düzenli olarak çocuk felci aşısının yapılması gerekir.

Eğer bu tarz ülkelere bir seyahat gerçekleştirilecek ise bulaşma riski bulunduğu için bu kişilerin de çocuk felci aşısını olmamışsa olmaları önlem alabilme de bir etkendir. Tıbbi olarak çocuk felci aşısı 2 farklı dozda olarak uygulanır. Bunlardan biri aktif olan çocuk felci aşı aşısıdır. Koruyuculu da %95 olarak saptanmıştır. Bunun dışında Oral aşısı bulunur. Bu da içeriği canlı ve aktif bir aşıdır. Koruyuculuğu da istatistiksel olarak % 90 oranlarında olduğu belirtilmiştir.

Çocuk felci ile ilgili doktorları bulabilmek için aşağıdaki Doktor Bul sitemizden arayabilirsiniz.

doktor bul