Çocuk Felci Hastalığı Bulaşıcımıdır ?

Virüs kaynaklı bir hastalık olan çocuk felci bulaşıcı hastalıklardan biridir.

Çocuk felci hastalığında virüsler sinir sistemine saldırıp orada çoğalır. Sinir sisteminde virüsler felçlere ve ölüme yol açabilir. Çocuk felci her yaşta ortaya çıkabilen bir hastalık olup en fazla 5 yaş altı çocukları etkiler. Hastalıktan korunmanın en etkili yolu aşı olmaktır.

Çocuk Felci Hastalığının Belirtileri

Çocuk felci bulaşan kişilerin % 95 ila 99’unda herhangi bir semptom gözlenmediği (asemptomatik) tahmin edilmektedir. Ancak bazı durumlarda belirtiler görülebilmektedir. Hastalığın görülen belirtileri ise;  halsizlik, boğaz ağrısı, kusma, havale ve ateştir.

Çocuk Felci Hastalığı Bulaşıcı Mıdır?

Çocuk felci hastalığı çok bulaşıcı bir hastalıktır. Virüs barındıran dışkılara temas, içme suyuna virüslü, hastalıklı insanın dışkısının karışabilmesi hastalığın bulaşmasında en etkili nedenlerdir. Hastalık çok ender de olsa hapşırık veya öksürük yoluyla da bulaşabilir.

Çocuk Felci Hastalığının Teşhis Ve Tedavisi

Çocuk felci hastalığı  fizik muayene ile teşhis edilebilir. Ancak teşhisi doğrulamak boğazdan bir sürüntü alınması, dışkı testi ya da omurilik ve beyinin etrafını saran beyin omurilik sıvısından küçük bir parça alıp laboratuvara gönderilmesiyle hastalığın varlığı doğrulanabilir.

Çocuk felcinde virüsü durdurabilecek ya da virüse doğrudan etki edebilecek tam bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Bu nedenle tedavi, yaşam kalitesini arttırmak, ağrılarla başa çıkmak, oluşabilecek komplikasyonları önlemeye yöneliktir.

Hastalığa yakalanmadan aşılanmak ve çocukların aşılanmasını sağlamak son derece önemlidir.