Çocuk Endokronolojisi Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?

Yenidoğan döneminden 18 yaşına kadar ki dönem olan olan bebek, çocuk ve ergenlerde bulunan hormonlar ve bunları salgılayan salgı bezleri ile ilgili hastalıklarla uğraşan bilim dalıdır.

Endokrinoloji bölümü, vücudumuzda ki birçok fonksiyonunun doğru çalışması ve gelişmesi için gerekli olan hormonlar ve bunları salgılayan salgı bezleri ile ilgili sorunları ve hastalıkları ile ilgilenir.

Bir çocuğun sağlıklı büyümesi ve gelişmesi ancak birkaç hormonunun zamanında ve dengede salınımı ile ilgilidir. Endokrin sistemi oluşturan ve vücudumuzda sayısız önemli olayı kontrol eden tüm bu bezlerin yapısal ya da fonksiyonel sorunları ile ilgili sayısız hastalık çocuk endokrinoloji biliminin ilgi alanına girmektedir.

Çocuk Endokrin Uzmanı Nasıl Olunur?

Çocuk Endokrin doktorları tıp fakültesini ve 5 yıllık Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanlık eğitimlerini tamamladıktan sonra en az 3 yıl çocuk endokrinolojisi dalında eğitim alırlar ve gerekli sınavları geçtikten sonra Çocuk Endokrin Uzmanı olmaya hak kazanırlar.

Çocuk Endokronolojisi Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?

-Büyüme Gerilikleri

-Boy uzamaması ve genetik yapıya göre de boyun kısa kalması,

-Boyun beklenenden ve genetik yapıya olan uygunluktan daha fazla uzaması,

-Erken Veya Gecikmiş Ergenlik,

-Şeker Hastalığı (Diyabet)

– Kan Şekeri Düşüklüğü

-Şişmanlık (Obezite)

-Guatr Ve Tiroid Bezi Hastalıkları

-Cinsel Gelişim Bozuklukları

-Penis Sorunları

-Metabolizma fonksiyonlarını olumsuz etkileyen sağlık sorunlarının varlığı,

-Böbrek Üstü Bezi Hastalıkları

-Düzensiz regl periyotları,

-Cinsiyet belirsizliği semptomlarının görülmesi,
-Aşırı Tüylenme

-Hipofiz Bezi Hastalıkları

-Turner Sendromu

-D vitamini Ile ilgili hastalıklar

-Kalsiyum Ve fosfor Metabolizması ile ilgili bozukluklar

-Raşitizm

Çocuk Endokrinoloji Bölümü Hangi Tedavileri Uygular?

Çocuk endokrinoloji bölümü, salgı bezleri ve hormon seviyelerinin sağlıklı aralıkta işleyebilmesi için farklı tedaviler uygular.

Salgı bezlerinin yeterli seviyede çalışmaması, hormon fazlalığı ve hormon seviyesi düşüklüğü gibi durumlarda oral tabletlerle, besin takviyesi ürünleriyle ya da deri altı enjeksiyonları gibi takviye edici ya da baskılayıcı ilaçlardan yardım alınır.

Çocuk endokrin hastalıklarının tedavisi ilaçlarla ve hormon tedavileri ile kontrol altına alınamıyorsa cerrahi uygulamaların yapılması gerekir. Bu durumlarda teşhis edilen hastalığın türüne bağlı olarak, uygun cerrahlar ve branş doktorlarının işbirliği altında ameliyat planlaması yapılacaktır.

Çocuk Endokrinoloji Bölümüne Nasıl Randevu Alınır?

Devlet hastanelerinde çalışan endokrin doktorlarına direkt randevu alınamaz. İlk olarak çocuk hastalıkları doktoruna gidilmesi ve çocuk endokrin bölümüne randevu açılması gerekir. Ayrıca gerek duyulması durumunda herhangi bir çocuk bölümünden de çocuk endokrin bölümüne mhrs randevu izni açılabilir.

Çocuk Endokrinoloji doktorlarını bulabilmek için aşağıdaki Doktor Bul sitemizden arama yapabilirsiniz.

doktor bul