Çocuk Alerjisi Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?

Çocuk alerjisi bölümü, vücudumuzun alerjenlere ve bunlara alerji gelişmesiyle ile ortaya çıkan sağlık sorunları ile ilgilenen tıp bilimidir.

Pediatrik Alerji bölümünde, yenidoğan döneminden 18 yaşına kadar olan bebek, çocuk ve ergenlerde ortaya çıkan alerjik hastalıklarla ilgilenir.

Çevremizde bulunan ve vücudumuzda alerjik yanıt oluşturan maddelere “allerjen” denir. Alerji vücudumuzun bağışıklık sisteminin alerjenlere karşı, aşırı şekilde ve anormal bir yanıt, tepki vermesi olarak tanımlanabilir. Bu aşırı reaksiyonun neden vucud tarafından verildiği hala tam ve kesin olarak bilinmemektedir ve zaten alerji teriminin latince de ki anlamı “tuhaf, anlaşılmaz, anormal” olarak kullanılmaktadır.

Alerjik hastalıklara genetik yatkınlık ve çevresel etkenlerin bir arada bulunması ile gelişen kronik hastalıklardır. Bu nedenle insandan insana bulaşmazlar ve taşınmazlar. Ailesel yatkınlık için en önemli gösterge alerjik hastalığa sahip olan anne babanın çocuklarında alerjik hastalığın normal toplumdaki çocuklara göre daha yüksek oranda görülmektedir.

Çocuk Alerjisi Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?

-Astım
-Alerjik Nezle
-Hışıltılı Çocuk (Wheezing İnfant)
-Egzema (Atopik Dermatit)
-Ürtiker (Kurdeşen)
-Kontakt dermatit
-Göz, Gıda, İlaç, Mesleki, Böcek Alerjileri
-Anaflaksi (Alerjik Şok)
-Herditer Anjioödem

Çocuk Alerjisi Doktoru Nasıl Olunur?

Çocuk Alerji Uzmanları tıp fakültesini ve 5 yıllık Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanlık eğitimlerini tamamladıktan sonra, en az 3 yıl çocuk allerjisi dalında eğitim alırlar ve gerekli sınavları geçtikten sonra Çocuk alerji Uzmanı olmaya hak kazanırlar.

Alerjik Hastalıkların Teşhisinde Kullanılan Testler Nelerdir?

Alerjik hastalıkların tanısı için şu testler uygulanmaktadır;
Deri prick testi (Alerji Deri Testleri),
Yama testi (Patch test),
Spesifik IgE ( kanda alerji testi),
Besin Yükleme Testi (Oral provokasyon testi)

Çocuk Alerjisi doktorlarını bulabilmek için aşağıdaki Doktor Bul sitemizden arama yapabilirsiniz.

doktor bul