Çiçek Hastalığı Nasıl Bulaşır ?

Bulaşıcı bir hastalık olan çiçek hastalığına ‘’Varicella Zoster’’ virüsü neden olmaktadır. Tedavisi olan hastalıktan korunmak için aşı olunması gerekmektedir.
Deri üzerinde kırmızı pulcuklar ve deri üzerinde kabarcıklar şeklinde kendini gösteren hastalık özellikle çocukluk çağında görülmekle beraber her yaş grubunda görülebilen bir hastalıktır. Bulaşıcı özelliği bulunan hastalık 10 ila 20 günlük kuluçka süresine sahiptir. Çiçek hastalığı, uzun süreli değildir. 5-15 gün arasında lekeler iz bırakmadan kaybolurlar fakat kaşıntı çok fazla olursa ve hasta buna tepki verirse lekeler vücutta derin çukurlar bırakabilir.

Çiçek Hastalığının Belirtileri

Çiçek hastalığının en önemli belirtisi kırmızı döküntüler ve içi sıvı dolu kabarcıklardır. Diğer belirtileri ise; 39-40 °C’ye varan ateş, halsizlik ve iştahsızlıktır.

Çiçek Hastalığının Bulaşma Yolları

Çiçek hastalığı, hastalığı taşıyan kişi ile aynı ortamda bulunmak, fiziksel temas kurmak ya da ilgili kişinin eşyalarını kullanmak, hastalığın bulaşması için yeterlidir.

Çiçek Hastalığından Korunma Yolları

Çiçek hastalığından korunmanın en iyi yöntemi çiçek aşısıdır. Ayrıca sağlıklı ve düzenli beslenerek bağışıklık sistemini çok daha güçlü hale getirmek ve bol su tüketimi ile vücudun su ihtiyacını belli oranda karşılamak, hastalığa sahip kimseler ile aynı ortamda yer almamanız hastalıktan korunmanız için oldukça önemlidir.

Çiçek Hastalığının Tanı Ve Tedavisi

Suçiçeği deride çıkan döküntülerin şekline ve yayılımına göre tanınır. Ayrıca tanıda yardımcı ELİSA ile bakılan antikor testi vardır.
Çiçek hastalığında bulgulara göre tedavi yöntemi belirlenir. Kaşıntılar için ağızdan ve sürülerek kullanılan kaşıntı gidericiler kullanılır. Bağışıklık sistemi baskılanmış kişilere antiviral tedavi başlanır. Suçiçeği hastalığında ateş için aspirin kullanmak çok tehlikelidir.