Boğmaca Öksürüğü

Bulaşıcı bir hastalık olan ve bordatella pertussis bakterisinin sebep olduğu boğmaca, ciddi sağlık problemlerine ve ölüme neden olabilmektedir.
Aşı ile korunabilen boğmaca, bulaştığında zatürre riski ve beyin iltihabına neden olabilen ciddi bir hastalıktır. Bulaşıcılığı yüksek olan hastalık çocuğa bulaştığında bulgular ilk 15 gün daha hafif, diğer 15 gün ise ağır öksürüklere neden olur. İyileşme dönemi olarak adlandırılan son bir ayda ise giderek azalır.

Boğmacanın Belirtileri

Boğmacanın başlıca belirtileri şunlardır;
-Burun akıntısı
-Burun tıkanıklığı
-Kuru öksürük (Öksürük nöbeti kusmayla sonlanabilir. Çocukta morarma ve havale görülebilir. Yoğun öksürükle zorlandığı zaman göz içinde kanama görülebilir. Uzun süren öksürük nöbetlerinden dolayı beynin oksijensiz kalma ihtimali de vardır.
-Hapşırık
-Yüzde kızarıklık
-Halsizlik ve yorgunluk
-Ateş

Boğmaca Nasıl Bulaşır?

Boğmaca olan kişinin öksürüp hapşırması ile minik damlacıkların havaya karışması ve bu damlacıkların solunması ile bulaşır.

Boğmacanın Tanı Ve Tedavisi

Boğmaca teşhisi için boğazdan alınan kültürlere test yapılır. Boğmaca hastalığı erken dönemde teşhis edilirse antibiyotik tedavisi, öksürük ve diğer belirtileri azaltmak için faydalı olabilir. Tanısı koyulan hastalık için genel olarak ilk 2 hafta antibiyotik tedavisi uygulanır. Antibiyotiklerin düzenli alımı sağlanmalıdır. Boğmaca tedavisi hastanın yaşına ve enfeksiyonun ne kadar süre önce başladığına bağlı olarak değişiklik gösterir.
Bebekleri ve çocukları boğmacadan koruyabilmek için aşılama en iyi yoldur.