Böbrek İltihabı

Kronik böbrek iltihabı, böbreğin herhangi bir kısmının yaşanan bir hastalığa veya etkene bağlı olarak ya da hiçbir etken olmadan vücudun savunma hücreleri tarafından işgal edilmesi sonucunda yaşanan hastalıklara verilen genel isimdir.

Kronik böbrek iltihabı genellikle ilerleyici bir şekilde seyreder. Altta yatan hastalığa bağlı olarak böbrekler zaman içinde vücudun gereksinimlerini karşılayamaz duruma gelir. Hastada böbrek yetersizliğinin klinik bulguları ortaya çıkar.

Kronik Böbrek İltihabı Belirtileri

Kronik böbrek iltihabının belirtileri şunlardır;

-Çay veya kola rengi idrar yapma,

-Vücudun değişik bölgelerinde şişlik (ödem),

-Yüksek ateş

– Kusma,halsizlik

– Karın ve bel ağrısı

– Baş ve bel ağrısı

– Titreme

– İdrar yaparken ağrı

– Aşırı halsizlik

– İştahsızlık

– Nefes darlığı

– Sürekli idrara çıkma

– Aniden ortaya çıkan idrara çıkma isteği

– Üşüme

– Yüksek tansiyon

– Kalp şikayetleri

Kronik Böbrek İltihabı Nedenleri

Kronik böbrek iltihabının nedenleri şunlardır;

Kronik böbrek iltihabının başlıca nedeni akut böbrek iltihabının gereği gibi tedavi edilmemiş olmasıdır. Diğer nedenleri ise; böbrek taşı, şeker hastalığı, erkeklerde prostat büyümesi, böbrek nakilli hastalar, gebelik, doğuştan gelen böbrek ve idrar yolu anomalileri, idrarın böbreğe geri kaçması, idrar sondası, kanser tedavisi, kortizon kullanımı, kontrolsüz antibiyotik ve ağrı kesici kullanımı böbrek iltihabının daha kolay ortaya çıkarmasını sağlar.

Kronik Böbrek İltihabı Tedavisi

Hastalığın tedavisi güçtür ve zaman alır, bu durum hastalığın seyrine ve devam süresine, Buna rağmen hastaların %10’u tedaviye cevap verir.