Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Vitamin ve Mineraller

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Vitamin ve Mineraller İster bir enfeksiyonla ister soğuk algınlığı ile mücadele ediyor olun, beslenme düzeninize birkaç bağışıklık artırıcı vitamin eklemek inanılmaz derecede faydalı olabilir. Aslında, bazı vitaminler, mineraller ve takviyelerin bağışıklık fonksiyonuna destek olduğu, antikor üretimini geliştirdiği ve vücuttaki iltihabı hafifleterek iyi hissetmenizi sağladığı tespit edilmiştir. Bu yazıda, bağışık sistemini güçlendiren vitamin ve mineraller ile bunların sağlığa faydalarına dair bazı basit önerileri ele alacağız.

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Vitaminler

Birçok vitaminin, vücudunuzun enfeksiyondan korunma yeteneğini artırmaya yardımcı olduğu gösterilmiştir. İşte bağışıklık arttırıcı en iyi vitaminlerden birkaçı;

1.      C Vitamini

C vitamini bağışıklığı güçlendirme adına en etkili şeylerden bir tanesidir. Ayrıca vücudun mikrop ve bakterilere karşı savunmasını da arttırmaktadır. Diğer faydalarından bazıları da solunum yolu enfeksiyonlarından bireyleri koruması, hastalıklardan minimum sıkıntıyla çıkılması e stresi azaltması gibi şeylerdir.

Günlük önerilen doz: Kadınlar ve erkekler için sırasıyla 75-90 miligram

2.      D3 Vitamini

D vitamini, sağlığın birçok alanında yer alan önemli bir mikro besin maddesidir ve aynı zamanda en iyi bağışıklık sistemi güçlendirici vitaminlerinden biridir. D3 vitamini vücuttaki bağışıklık hücrelerinin işlevini destekler ve eksikliğinde enfeksiyon riski artabilir.

Günlük önerilen doz: 400-800 IU

3.      A Vitamini

Yağda çözünen bir vitamin olan A vitamini göz ve cilt sağlığını desteklemek, uygun büyüme ve gelişmeyi teşvik etmek için hayati önem taşır. A vitamini, iltihap ve enfeksiyonla savaşmak için gerekli olan bazı bağışıklık hücrelerinin gelişimi için de önemlidir. Bu nedenle bağışıklık sistemini güçlendirmek için en iyi takviyelerden biri olarak kabul edilir.

Günlük önerilen doz: Kadınlarda ve erkeklerde sırasıyla 700–900 UI

4.      E Vitamini

E vitamini, hem yağda çözünen bir vitamin hem de güçlü bir antioksidan olarak serbest radikallerle savaşmaya ve hücrelerdeki oksidatif hasarı önlemeye yardımcı olur. Bağışıklık sistemini güçlendiren en iyi vitaminlerin araştırıldığı çalışmalar, E vitamini takviyesinin bağışıklık fonksiyonunu artırabileceğini, beyaz kan hücrelerinin üretimini artırabileceğini ve enfeksiyona karşı direnci artırabileceğini gösteriyor.

Günlük önerilen doz: 15 miligram

5.      B6 Vitamini

Yapılan araştırmalar sonucunda B6 vitamini de vücuttaki mikrop ve bakterilere karşı savaşmada öncüler arasındadır. Avrupa Klinik Beslenme Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmaya göre, kritik hastalara verilen B6 vitamini, iki haftalık sürede bağışıklık tepkilerini önemli ölçüde arttırmıştır.

Diğer taraftan, farklı çalışmalar B6 vitamini eksikliğinin bağışıklık sisteminde bulunan önemli antikorların üretimini azaltabileceğini göstermiştir.

Günlük önerilen doz: 1.2-1.7 miligram

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Mineraller

1.      Çinko

Çinko bağışıklığı arttırması açısından en etkili minerallerden bir tanesidir. Bunun yanı sıra çinko hücrelerin çoğalmasında da etkili rol oynamaktadır. Faydaları oldukça fazladır.

Günlük önerilen doz:  Kadınlar ve erkekler için sırasıyla 8–11 miligram

2.      Demir

Demir, daha çok kırmızı kan hücresi üretimi ve oksijenin vücutta taşınması rolü ile bilinse de, bağışıklığı artıran en iyi takviyelerden biri olarak da kabul edilir.

Araştırmalar, demir eksikliği anemisinin vücudun bağışıklık tepkisini bozabileceğini ve bunun da hastalık ve enfeksiyon riskini artırabileceğini gösteriyor.

Günlük önerilen doz: Erkekler ve kadınlar için sırasıyla 8–18 miligram

3.      Selenyum

Selenyum, zararlı serbest radikalleri etkisizleştirmek ve hücre hasarını azaltmak için antioksidan görevi gören güçlü bir mikro besin maddesidir. Çalışmalar, selenyumun vücutta iltihaplanma oluşmasını önlemek için bağışıklık tepkilerinin düzenlenmesinde rol oynayabileceğini göstermektedir.

Diğer taraftan, düşük selenyum alımının, bağışıklık fonksiyonu zayıflığı, bilişsel düşüş ve ölüm riski artışı da dahil olmak üzere sağlık üzerinde çeşitli olumsuz etkilerle ilişkili olabileceği belirtilmektedir.

Günlük önerilen doz: 400 miligram