Bağırsak İltihabı

Nedeni tam olarak bilinmeyen bağırsaklarda bir grup enflamatuar koşulların oluştuğu bir hastalık olan bağırsak iltihabı, tedavi edilmediği takdirde ölümcül olabilir.

İki çeşit bağırsak iltihabı vardır. Birincisi; enfeksiyona bağlı olarak kolon mukozasında yer yer oluşan ülser yani ülseratif kolittir. İkincisi ise, ağızdan anüse kadar sindirim sisteminin herhangi bir bölümünde ya da aynı anda birkaç farklı bölümünde aralıklı iltihaplar ile ortaya çıkan Crohn hastalığıdır.

Bağırsak İltihabının Nedenleri

Bağırsak iltihabının esas nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, beslenme şekli, stres, genetik yatkınlık, bağışıklık sistemindeki bir fonksiyon bozukluğu ya da bağışıklık sistemi bağırsak hücrelerine anormal şekilde saldırdığında ve vücut hücrelerini düşman gibi algıladığında da bağırsak iltihabı görülebilir.

 

Bağırsak İltihabının Belirtileri

Bağırsak iltihabının belirtileri şunlardır;

-Ateş ve Yorgunluk

-İshal

-Dışkıda kan

-Karın ağrısı ve kramp

-İştahsızlık

-Kilo kaybı

 

Bağırsak İltihabı Tanı Ve Tedavi

Bağırsak iltihabından şüphenilen hastadan doktor kan testleri ile ilaçlı bağırsak röntgeni, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme, gastroskopi gibi testlerden gerek gördüğünü isteyebilir. Hastalığın kesin tanısı kolonoskopi tetkikinde alınan biyopsilerin değerlendirilmesi ile konuluyor.

Uzun süren, müzmin bir hastalık olmasına rağmen tedavisi mümkündür. Oluşan yüksek kanser riski sebebiyle, kolorektal kanser tarama testleri daha sık yaptırılmalıdır.

Bağırsak iltihabında tedavi yöntemleri, hastalığa yol açan etkenlere göre farklılık göstermektedir. İlaç tedavisinde ilk amaç iltihaba sebep olan etkenleri ortadan kaldırmaktır. Hastalığın çabuk iyileşmesini sağlayan ilaçlar bağışıklık sistemi alıştırılarak artırılır. Bol miktarda su içmek, bağırsak iltihabı bulunanların su ve sıvı takviyesini bol miktarda almaları tedavinin başarıya ulaşmasında en önemli etkenlerden biridir.