Astım Hastalığı

Hava yollarının duyarlılığının artmasına bağlı olarak gelişen bir kronik bir akciğer hastalığı olan astım, tetikleyici faktörlerin etkisiyle kişinin hava yollarında daralmaya ve iltihaplanmaya yol açar.

Astım hastalığı, her yaşta görülebilen bir hastalık olsada %80 oranında çocukluk çağında, 5 yaşından önce başlar.

Astım Hastalığının Belirtileri

-Çevresel etkenlere aşırı duyarlı hale gelme,
-Ödem(şişkinlik) ,
-Solunum kaslarının kasılması,
-Balgam birikimi
-Tekrarlayan öksürük,
-Hırıltı,hışıltı,
-Nefes darlığı,
-Göğüste tıkanma ve baskı hissi tarzındaki belirtiler görülmektedir.

Astım Hastalığını Tetikleyen Faktörler

Astım semptomlarınızı alevlendirebilecek çeşitli tetikleyiciler vardır ve bunlar insandan insana farklılık gösterir. Astım hastaları, hastalıklarını tetikleyen faktörleri belirleyip bunlardan uzak kalarak, rahatsızlık veren astım semptomlarını önleyebilir. Astım hastalığını tetikleyen başlıca faktörler;
-Sigara
-Toz Böcekleri
-Ev Hayvanları
-Ev Küfü
-Hamam Böcekleri
-Ev, Polen veya Açık Hava Küfleri
-Spor

Astım Hastalığının Tanı Ve Tedavisi

Astım belirtileriyle hekime başvurulmasının ardından hekim, fizik muayene yaparak kişinin akciğerlerini dinler. Astım belirtilerinin varlığı araştırılır daha sonra astım testi olarak da bilinen solunum fonksiyon testleri yapılır. Ayrıca diğer hastalıkların ekarte edilmesi için akciğer grafisi, alerji testi ve bronkoskopi gibi farklı testler de yapılabilir.

Astım, erken evrede akciğerlerde kalıcı hasara yol açmadan önce, kolaylıkla kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Astımın tamamen iyileştirilmesi söz konusu olmasa da astım krizlerinin azaltılması ya da tamamen ortadan kaldırılmasına yönelik tedavi yöntemleri bulunmaktadır.

Astım ilaçlarının hekimin belirlediği dozda ve sürede kullanılması son derece önemlidir.