Aslan Dişi Karahindiba Otu

Aslan Dişi Karahindiba Otu Halk arasında karahindiba, acıgünek, çıtlık veya radika adları ile tanınan aslandişi’nin Avrupa’da tarımı yapılmakta. İdrar söktürücü özelliği olan bitkinin oldukça fazla yararı bulunmakta.

Çayırlarda, tarla kenarlarında, dağlarda rahatlıkla bulabileceğimiz aslandişi’nin bahar aylarında çiçekleri sarı renk olarak açar. Nisan ve mayıs aylarından toplanan aslandişi yani karahinba bitkisini pazarlarda bulabilirsiniz.

Karahindibanın sarı çiçeği solduktan ve kuruduktan sonra çocukluğumuzda şeytan tüyü olarak adlandırdığımız yüzlerce tüysü tohuma dönüşür. Bu tüysü tohumların üst kısmı paraşüte benzer ve bu paraşüt yapı, aerodinamik sürüklenmeyi artırır ve böylece her bir tohumun çok uzaklara dağılabilme, gidebilmesini bitkinin yaşamını başka bir yerde sürdürme olasılığını artırır.

Aslan Dişi Karahindiba Otu Kurutularak Toz Haline Getirilmesi

Yaprakları ve kökü kurutularak toz haline getirildikten sonra poşetlenir ve güneş görmeyen bir yerde saklanır. Ancak şunu unutmamak gerekir ki kökünü sadece sonbaharda toplamanız gerekmektedir.

Aslandişinin (Karahindiba) Faydaları

İyi bir idrar söktürücüdür, kalınbağırsak ve mesanede bulunan iltihapları giderir, ishali keser, böbrek ve safra taşlarını düşürmekte etkilidir. Ayrıca uykusuzluğa iyi gelir ve bedeni rahatlatır, vücuda zindelik ve güç verir, yorgunluğu alır, soğuk algınlığına ve öksürüğe karşı kullanılır, göğsü yumuşatır.