Alerji Hastalıkları

Bazı kişiler vücutlarına giren veya temas ettikleri maddelere karşı aşırı duyarlı tepki verir. Bu yaşanan reaksiyona alerji denir.

Dünya’da olduğu gibi Türkiye’de de alerjik hastalıklar her geçen gün artmaya devam etmektedir. Yaşanan alerjide bazı durumlarda çok hafif belirtilerle kendini gösterirken bazen de hayati tehlikeye sokacak kadar ciddi belirtilerle karşılaşılabilir.

Alerjik hastalıklar çocuklarda ve yetişkinlerde sık görülen hastalıklardandır.

Alerjik Hastalıkların Belirtileri

Alerjik hastalıkların başlıca belirtileri; nefes darlığı veya hırıltı, vücutta döküntü veya şişlik belirtiler arasında sayılabilir.

Alerji Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar ?

Alerji hastalıkları için hastanelerin dermatoloji (cildiye) bölümüne başvurulmalıdır.

Alerji Nasıl Tedavi Edilir?

Alerjik reaksiyonları önlemede ve semptomları azaltmada en önemli adım alerjenlerden kaçınmadır. Bireyde görülen alerjiye bağlı olarak kullanılabilecek ilaçlar bağışıklık sistemi reaksiyonunu azaltmaya ve semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir.

Diğer tedavilerle tamamen rahatlamayan şiddetli alerjiler için doktor tarafından alerjen immünoterapisi önerilebilir.

Şiddetli bir alerjik reaksiyon durumunda adrenalin şırıngası kullanılması gerekebilir. Adrenalin acil tedavi alana kadar görülen alerjik semptomları azaltabilir.

Alerji Testi Nasıl Yapılır?

Alerji deri testleri hastada şüphe edilen alerji çeşidine (gıda, polen, ev tozu gibi) göre Alerji ve Klinik İmmünoloji uzmanınca yapılır. Alerji testleri 3 yöntemle yapılabilir:

1. Prick test: Bu yöntemde hastanın derisi çizilir ve 20-30 kadar alerjen değerlendirilebilir. Deri çiziklerinin üzerine damlatılan alerjene reaksiyon oluşup oluşmadığını görmek için 30 dakika beklenir. Beliren kızarıklığın çapına göre reaksiyon verilen alerjen belirlenir. Bazı ilaçlar prick testin sonucunu değiştirebildiği için test yapılmadan hastanın hekimi bilgilendirmesi gerekir.

2. Patch (yama) testi: Egzamaya neden olan alerjenlerin tanısında kullanılır. Hastanın sırtına üstünde kimyasallar olan bir bant yapıştırılıp 2 gün beklenir. Kızarıklık olan yerlerdeki maddeye alerji geliştiği tespit edilir.

3. İntradermal test: Bu testte alerjenler derinin hemen altına ince bir iğne ucu ile ve hafif bir şişlik oluşturacak miktarda verilir. Sonuçlar için 15-20 dakika beklenir.

4. Kanda IgE antikoru tayini: Alınan kanda IgE antikorunun değeri saptanır. Alerjik kişilerde normal kişilere göre 10 kat daha artmıştır.

Alerji doktorlarını bulabilmek için aşağıdaki Doktor Bul sitemizden arama yapabilirsiniz.

doktor bul