Pamukçuk Tedavisi

Diğer adı Candida enfeksiyonu olan pamukçuk, farklı nedenlerle ortaya çıkmaktadır. Genel olarak yeni doğanlarda ya da süt çocuklarında ortaya çıkan pamukçuk, yayılması halinde bebeği rahatsız ederek beslenmesini engelleyebilir.

Bebeklerin ağzında sıklıkla görülen pamukçuk, anne sütüyle beslenen bebeklerde, biberonla beslenen bebeklere oranla daha az görülmektedir. Pamukçuğun zamanında tedavi edilmesi gerekmektedir. Zamanında tedavi edilmeyen pamukçuk enfeksiyonu sık tekrarlar ve zamanla kronik hale gelebilir.

Bebeklerde pamukçuk damağa ve boğaza yayılabilir.

Pamukçuk Nedeni

Bebeğin ağzına pis el, anne memesi, emzik, gebelik sırasında, doğumdan kısa bir süre önce ya da doğum sırasında annede vaginal mantar enfeksiyonu belirtilerinin ortaya çıkması ve annenin sık genital mantar enfeksiyonu öyküsü, annenin gebelik döneminde antibiyotik kullanmış olması ya da annenin sık antibiyotik kullanma öyküsü, lastik kenarlıklı meme pedlerinin kullanımı nedeniyle meme ucu bölgesinin iyi havalanmasını önlediği için, bebeğin antibiyotik tedavisi alması pamukçuğun nedenleri arasındadır.

Pamukçuk Belirtileri

Bebeğin emerken memeyi sık sık bırakması ya da emmeyi reddetmesi, emmenin fazla sesli olması, mantarların bebeğin emdiği süte karışması sonucu bebekte aşırı gaz oluşumu, bebeğin huzursuz olması ve sakinleştirilmesinin zor olması, bebeğin poposunda pişik kremlerine yanıt vermeyen kırmızı döküntüler pamukçuğun belirtileri arasındadır.

Pamukçuk Tanı Ve Tedavisi

Bebeklerde genellikle basit fiziksel muayene ile pamukçuk tanısı konulabilir. Pamukçuk, lokal (damla ya da krem) İlaçlarla veya  oral ilaçlarla tedavi edilir.