Migren Ağrısı

Nörolojik bir hastalık olan migren şiddetli baş ağrısıdır. Kişinin normal hayatını ve aktivitelerini engelleyebilir, yaşam kalitesini bozabilir.
Migren, yapısal hasar olmadan sadece otonom sinir sistemi fonksiyonlarındaki geçici bozulmadır. Kadınlarda daha sık görülür.30-40 yaş aralığı en şiddetli atakların görüldüğü yaşlardır. Ataklar 4 saatten 72 saate kadar değişen uzunluklarda olabilir.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre migren, sağlığa bağlı fiziksel engeldir. Dünyada başlıca işe gitmeme nedenleri arasında 19. Sırada yer alır.

Migren Nedenleri

Migrenin nedeni, tam olarak bilinmese de anne ve babadan genetik geçiş ile çevresel faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir. Ayrıca kadınlarda adet kanamasından hemen önce östrojen hormonu düzeylerinin azalması migren ağrısına yol açabildiği görülmüştür.

Migreni Tetikleyen Faktörler
Kafeinli yiyecekler, tütsülenmiş ya da salamura balık/et, koruyucu madde olarak nitrat/nitrit eklenmiş gıdalar, titreşen veya parlak ışıklar, kokular, endişe, aşırı üzülmek veya aşırı sevinmek, depresyon, aşırı heyecan, stresten veya baskıdan kurtulma, adet dönemi, hava ile mevsim değişiklikleri, deniz seviyesinden çok yukarıda bulunmak tetikleyici faktörlerdir.

Migren Belirtileri

Baş ağrısı başlamadan önceki saatlerde meydana gelen, depresif ya da uçlarda gezen ruh hâli varlığı, artmış duyarlılık hâli, durgunluk, donukluk, düşüncelerde yavaşlama, kelime bulmada güçlük, konsantrasyon ve dikkat eksikliği gibi nöro-psikolojik belirtilerin yanı sıra ense sertliği, şişlik hissi, kabızlık ya da ishal, hâlsizlik, iştah artışı ya da kaybı, aşırı susama ve sık idrara çıkma gibi belirtileri kapsar.

Migrene İyi Gelen Durumlar

Düzenli beslenme, uyku, çay ve kahve tüketiminin azaltılması, migrenin ortaya çıkmasını engelleyici unsurlardır.