Kuduz Belirtileri Nelerdir ?

Virüs kaynaklı olan kuduz, hayvanlardan bulaşan bir hastalıktır. Zamanında tedavi edilmezse ölümle sonuçlanır.

Özellikle memeli hayvanlar başta olmak üzere neredeyse hayvan türlerinin çoğunda görülen kuduz’un insanlara bulaşması sonucunda Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl dünyada 59.000’den fazla kişi yaşamını yitirmektedir.

Kuduz Kaç Günde Belirti Verir?

Kuduz bir hayvan tarafından ısırılmayı takiben, hastalığın kuluçka süresi genellikle 14-90 gündür. Kuluçka süresi vücudun neresini kaç kez ısırdığına, yaranın derinliğine ve bulaşan virüs miktarına göre değişkenlik gösterebilir.  Bu süre küçükbaş hayvanlarda 3 ay civarında olmakta, sığır ve atlarda ise 6 aya kadar uzayabilir. Kuluçka süresinin 1 yıla kadar uzayabildiği bilinmektedir.

Kuduz Belirtileri

Başlangıçta ateş, karıncalanma, baş ve boğaz ağrısı, karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal, halsizlik, ısırığın oluştuğu bölgede yanma gibi griple benzer belirtiler görülür.

Su korkusu ve ışık korkusu başta olmak üzere, uykusuzluk, kaygı, halüsinasyonlar, hiperaktif olma, anormal davranışlar, aşırı tükürük ve terleme, yutma güçlüğü, rüzgâr gibi hava akımlarına karşı tepki, kaslarda kasılmalar, ateş, tansiyon, nabız artışı, nefeste düzensizlik, göz bebeklerinde büyüme öfkeli kuduz vakalarında görülen belirtilerdir.

Kuduz Hayvan Isırdığında Yapılması Gerekenler

İlk olarak virüsün temizlenmesi gerekmektedir. Bu nedenle yaranızı nazikçe ve iyice sabun ve bol miktarda su ile yıkayın. Yarayı alkol ya da iyot bazlı bir dezenfektanla dezenfekte edin. Hiç vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurun.

Kuduz Testi

Kuduz testi için ısırılan bölgeye yakın bir yerden kan örneği alınarak Rabies virüsü araştırılır.