Kolon (Kalın Bağırsak) Kanseri

Sindirim sisteminin en tehlikeli hastalıklarından birisi olan kolon kanseri, kalın bağırsakta görülen bir kanser türüdür.

Ülkemizde kadınlarda ve erkeklerde en sık görülen ilk 3 kanser arasında yer alan kolon (kalın bağırsak) kanseri, dünyada ve ülkemizde tarama yapılması önerilen 3 kanserden bir tanesidir.

Gelişmekte olan ve gelişmiş toplumlarda sıkça görülen kolon kanseri başta gelen sağlık sorunları arasında yer almakta ve dünyada her yıl 1.5 milyon kişiye kolon kanseri teşhisi konulmaktadır.

Kolon (Kalın Bağırsak) Kanseri Nedenleri

Kolon (kalın bağırsak) kanseri genetik ve çevresel faktörlerle oluşur. Ailesinde kanser ve özellikle kalın bağırsak kanseri vakası bulunanlarda görülme oranı yüksektir.

Yüksek kalorili, yüksek proteinli, liften fakir, kızarmış ve konserve edilmiş yiyecekler kolon kanseri nedenleri arasında yer alır.

Kolon (Kalın Bağırsak) Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Kolon (Kalın Bağırsak) Kanserinin belirtileri arasında en başta gelen şikayetler makattan kanama ve dışkılama alışkanlığında meydana gelen değişikliklerdir. Özellikle dışkının üzerinde veya içine karışmış, koyu renkli ve beraberinde sümüksü yapılarla beraber olan kanama çok uyarıcıdır ve hastaların mutlaka hekime başvurmasını gerektirir. Dışkılama alışkanlıkları sık ishal olma, kabızlık, tuvalete çıkma sonrasında tam boşalamama hissi, hastalarda kansızlık, hızlı kilo kaybı, sarılık, karın içerisinde bir kitlenin ele gelmesi gibi şikayetler görülebilir.

Kolon (Kalın Bağırsak) Kanserinin Tanı Ve Tedavisi

Kolon kanserinin tanısı konulması için yıllık muayene takibinde kansızlık veya sindirim sistemi ile ilgili sorunlar gibi kolon kanseri ile ilişkilendirilebilecek belirtilerin olup olmadığı kontrol edilir, rektal muayene yapılır, dışkıda gizli kan testi, dışkıda immunokimyasal test veya dışkıda DNA testi yapılabilir.

Tam kan sayımı ve kolonoskopi yapılır. Kolonoskopide kuşkulanılan oluşumlar varsa biyopsi alınır, polip saptanırsa özel bir alet yardımıyla polipler çıkarılarak patoloji incelemesi için gönderilir. Ayrıca Karsinoembriyonik antijen (CEA), tümör belirteçlerinden birisidir.

Kanserin yayılıp yayılmadığını veya ne derecede yayıldığını belirlemek ve buna göre tedavi planını yapmak amacıyla görüntüleme yöntemleri kullanılır. En sık kullanılan görüntüleme yöntemi bilgisayarlı tomografidir.