Kızamık Hastalığı

Bulaşıcı hastalıklardan biri olan kızamık virüs kaynaklıdır. Bir kez geçirilmesi durumunda kişi kızamığa karşı bağışıklık kazanmış olur.
Kızamık aşı ile önlenebilir bir hastalıktır. Çoğunlukla çocukluk çağında görülen kızamık, aşılama ve bağışıklık sağlanmadığı takdirde yetişkinlerde de görülebilir.

Kızamık Belirtileri Nelerdir?

İlk kızamık belirtileri ateş, öksürme, burun akıntısı, halsizlik, gözlerde ve göz çevresinde ağrı ile seyreden kızarıklık şeklinde gözlemlenir. Daha sonra yüzde başlayan ve kızamık döküntüsü olarak adlandırılan kırmızı lekeler meydana gelir ve bu cilt lekeleri vücudun diğer bölümlerine hızla yayılmaya başlar. Hastalığın ilerlediği durumlarda ek olarak ishal, kulak iltihabı, zatürre hatta beyin iltihabı gibi kritik durumlar gelişebilir.

Kızamık Nasıl Bulaşır?

Hasta kişiyle solunum teması, öpüşme, aynı kaptan yeme gibi yollarla virüs alınır.

Kızamık Aşısı Ne Zaman Yapılmalı

Halk sağlığı uygulamaları dahilinde çocukluk dönemi içerisinde yapılan aşılardan biri olan kızamık aşısı, KKK olarak adlandırılan ve kızamık ile birlikte kızamıkçık ve kabakulak enfeksiyonlarına karşı da etkili şekilde koruma sağlayan bir uygulamadır. Bebeklerde kızamık aşısının ilk uygulaması 12. ayın sonunda, ikinci uygulama ise ilkokul birinci sınıfta yapılır.

Kızamık Hastalığının Teşhis Ve Tedavisi

Kızamık tanısı hastalığın erken dönem belirtileri ve döküntüler yoluyla konur. Kesin tanı için kandaki antikor düzeylerini ölçen serolojik testler, kan ve idrar tahlilleri ile damak sürüntüsü incelemesi yapılır. Şikayetlere yönelik tedavi uygulanır. Ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçlar ve öksürük şurupları kullanılabilir. Bakterilere bağlı komplikasyon gelişmediği sürece antibiyotik tedavisi verilmemelidir.