Kabakulak Neden Olur

Virüs kaynaklı olan kabakulak hastalığı bulaşıcı bir hastalıktır. Çocuklarda yaygın olarak görülür.
Kabakulak, yüzümüzün her iki tarafında, kulakların akasında ve altında yer alan tükürük bezlerinin virüs kaynaklı olarak şişmesi nedeniyle oluşur.

Tükürük, burun salgıları ve yakın kişisel temas yoluyla bulaşan kabakulak genellikle soğuk algınlığı ve grip ile benzer şekilde başlar. Kabakulak, hastalık bulaşmış kişinin öksürmesi sonucu havaya karışan kabakulak virüsünün nefes yoluyla vücuda girmesi ile bulaşır. Bulaşıcı özelliği bulunan kabakulağa yakalanmamak ve korunmak için kabakulak aşısı olmak oldukça önemlidir.
Kabakulak hastalığının kuluçka dönemi 15 ila 20 gün arasındadır. İlk belirtiler bu nedenle bulaştıktan sonra geç görülür.

Kabakulak Belirtileri

Kabakulak hastalığının ilk belirtisi, yanakların şişmesine neden olan şişmiş tükürük bezleridir. Diğer belirtileri ise şunlardır;
-Tükürük bezlerinde şişlik ve hassasiyet Yutma güçlüğü
-Ateş (37.5-39 Cº)
-Baş ve kas ağrıları
-Yorgunluk ve halsizlik
-İştah kaybı

Kabakulak Hastalığının Tanı Ve Tedavisi

Kabakulak hastalığının tanısını doktorunuz şişliği gördükten ve eliyle muayene ettikten sonra, bademciklerin pozisyonuna ve ateşinize bakarak teşhis koyar. Gerekli gördüğü durumlarda da kan testi, boğaz ve burundan sürüntü, omurilik sıvısı aspirasyonu isteyebilir.
Kabakulak hastalığının tedavisinde hastalığa mikroorganizmalar neden olmadığı için antibiyotik kullanılmaz. Çoğu vakkada enfeksiyon 1 ya da 2 hafta içinde kendiliğinden geçer. Ancak belirtileri hafifletmek için doktorunuzun tavsiye edeceği tedaviyi uygulamak ve bol su içmek oldukça yayrarlıdır.