İnme (Felç)

Halk arasında felç olarak adlandırılan inme, beyne giden hayati kan ve oksijen akışının ani bir şekilde kesildiğinde ya da azaldığında, bölgesel veya tüm beyni ilgilendiren işlev bozukluğudur.

Dünyada kalp hastalığı ve kanserden sonra en sık ölüm nedenleri arasında yer alan inme, erişkin nüfusta en önemli sakatlık nedeni olarak görülmektedir.

Yaşanan felç vakalarının %80’i iskemik, (pıhtı kaynaklı) %20’si ise hemorajik (kanamaya bağlı) olarak gerçekleşir. İnme, beynin sağ yarı küresinde olduğunda vücudun sol yarısı, sol yarı küresinde olduğunda vücudun sağ yarısı etkilenir. Ancak inme atağında, vücudun hem sağ hem de sol tarafını etkileyen felçler, solunum, yutma gibi işlevlerin kaybı ile hayatı tehdit eden tabloların ortaya çıkmasına neden olur.

İnme (Felç) Belirtileri:

-Dilin peltekleşmesi, hiç konuşamama,
– Yüz, kol ve bacaklarda, özellikle vücudun yarısında ani uyuşma ve/veya kuvvet kaybı,
– Kaynağı bilinmeyen ani baş ağrısı.
– Ani bilinç bulanıklığı, konuşma veya konuşulanları anlama güçlüğü,
– Çift görme veya görmede kayıp şeklinde ani görme bozukluğu,
– Ani yürüme güçlüğü, dengesizlik sersemlik hali,
-Anlamsız kelimeler çıkarma,
-Sersemlik, algı bozukluğu,
-Baş dönmesi,denge kaybı,
-Koordinasyon bozukluğu, açıklanamayan düşme,
-Yutkunma güçlüğü,
-Kafa karışıklığı

İnme (Felç) Nasıl Tedavi Edilir?

İnme, acil tedavi gerektiren önemli bir sağlık problemidir. Kişinin durumuna göre İskemik felç ile hemorajik felç tedavisi farklı şekillerde uygulanır. İskemik felç varlığının kanıtlanması için BT (bilgisayarlı tomografi) çekilir. Tıkalı olan damarın acil olarak açılması gerekir. İnmenin yol açtığı hasarın azaltılması için uygulanan tedavi yönteminde hastaya, plazminojen aktivatörü olarak tanımlanan ilaç verilir ve kan akışını tıkayan pıhtı hızla eritilir. Hemorajik felç tedavisinde ise kan basıncının düşürülmesi için hastaya ilaç verilir. Bazı vakalarda kafa içi basıncın azaltılması ve beyinde biriken kanın direne edilmesi için cerrahi girişim gerekebilir. Hasar gören beyin damarına, cerrahi girişimde bulunulması gerekebilir.

İnme belirtileri ortaya çıktıktan sonraki ilk 4,5 saat çok önemlidir. Dolayısıyla inme varlığında mümkün olan en kısa sürede hasta, acil servise götürülmelidir.