İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur ?

Çocuklarda daha sık görülen bakteri kaynaklı olarak meydana gelen idrar yolu enfeksiyonlarının diğer adı Üriner sistem enfeksiyonlarıdır.

İdrar yolunun herhangi bir bölümünde, böbrekler ve üreterlerden mesaneye ve idrar yoluna kadar olan bölümde yaşanan enfeksiyonlardır. Kız çocukları anatomik yapılarından dolayı enfeksiyona daha yatkındırlar. Erkeklerde ise, enfeksiyona daha az rastlanır. Sünnet erkek çocuklarda, idrar yolu enfeksiyonu riski azaltır.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

İdrar yolu enfeksiyonlarının en yaygın belirtileri sık sık idrara çıkma ve idrara çıktığınızda ağrılı yanma hissidir. Diğer belirtileri ise;

-İdrara çıktıktan hemen sonra bile tekrar idrara çıkma isteği

-Karnın alt kısmında şişlik, baskı ve rahatsızlık hissi

-Pelvik bölgede ya da bel bölgesinde ağrılar

-Bulanık idrar (bazı durumlarda kanlı idrar)

-Ağır kokulu idrar

İdrar yolu enfeksiyonlarının ilerlediği vakalarda görülen belirtiler ise;

-Ateş

-Mide bulantısı ve kusma

-Sırtın tek tarafında, kaburgaların alt bölgesinde ağrı

-65 yaşın üzerindeyseniz ve belirtiler sizde varsa

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedenleri

İdrar yolu enfeksiyonları nedenleri havuz, deniz, sauna gibi ıslak ortamlar, cinsel ilişki, var olan bir genital akıntı gibi durumlardır.

 

İdrar Yolu Enfeksiyonu Tanı Ve Teşhis

İdrar yolu enfeksiyonu tanısı için idrar tahlili, idrar kültürü, sistoskopi, böbrek ve mesane ultrasonu, bilgisayarlı tomografi (BT) testleri kullanılır.

Antibiyotikler genellikle idrar yolu enfeksiyonları için ilk basamak olarak kullanılan tedavilerdir. Hangi ilaçların ne kadar süreyle kullanılacağı sağlık durumunuza ve idrarınızda bulunan bakteri türüne göre hekiminiz tarafından belirlenecektir. Ayrıca, su tüketimini arttırmakta önemlidir.