Göz İltihabı

Bakteriler, virüsler veya mantarlardan kaynaklanan enfeksiyonlar nedeniyle veya alerjik nedenlerle yaşanan göz iltihabında gözün farklı kısımları etkilenebilir.
Bulaşıcı özelliği bulunan göz iltihabı kişinin kendi el hijyeni iyi olursa ve el-göz temasına oldukça dikkat eden bir kişi ise enfeksiyon oluşması ve bulaşması ihtimali çok zayıftır.
Göz iltihabı, göz kapaklarının iltihaplanmasına veya gözün orta tabakası iltihabı olarak ikiye ayrılır. Zamanında tedavi edilmezse bazı iltihap türleri gözde kalıcı hasara neden olabilir. Bu nedenle göz enfeksiyonundan şüphelendiğinizde, göz muayenesi için daima göz doktorunuzu ziyaret etmelisiniz.

Göz İltihabının Belirtileri

Göz kapağı iltihaplanmasının belirtileri; kabuklanma, şişme, kızarıklık ve kaşıntıdır.
Gözün orta tabakası iltihabı belirtileri; bulanık görme, göz ağrısı, göz kızarıklığı ve ışığa duyarlılığı içerir.

Göz İltihabının Nedenleri

Bakteriler, virüsler veya mantarlardan kaynaklanan enfeksiyonlar ana nedenlerdir. Diğer nedenleri ise;
-Bakteri, virüs, mantar gibi mikroorganizmalar
-Lenslerin gerektiği gibi temizlenmemesi
-Alerjik reaksiyonlar
-Gözün çevresel nedenlerle, el ile ya da kimyasallarla tahriş edilmesi
-Göze darbe almak veya yabancı cisimlerle hasar vermek

Göz İltihabının Tanı Ve Tedavisi

Pek çok farklı göz enfeksiyonu türü vardır ve göz doktorunuzun, uygun tedaviyi reçete edebilmek için sahip olduğunuz özel göz enfeksiyonu tipini belirlemesi gerekir. Doktorunuz bir kültür örneği için gözünüzün etkilenen bölgesinden bir parça alabilir. Bu, enfeksiyona neden olan bakteri türünü seçici olarak hedefleyen bir antibiyotik gibi en etkili tedavinin belirlenmesine yardımcı olabilir.