Gıda Zehirlenmesi

Yediğimiz gıdalara dikkat edilmemesi durumunda en çok karşılaşılan durumlardan biri olan gıda zehirlenmesi, mikroorganizmalar ya da bakteri toksinleri nedeniyle bozulmuş yiyeceklerin tüketilmesi ile yaşanır.

En fazla bozuk gıdaların tüketilmesi ile yaşanan gıda zehirlenmesi yaşayan kişiler genellikle birkaç gün içinde kendi kendine iyileşirken bazı ağır vakalarda ise hastaların mutlaka hastanede tedavi altına alınması gereklidir.

Çoğunlukla ev yapımı ve uygun olmayan ortamlarda hazırlanmış konserve gıdalar, tütsülenmiş veya tuzlanmış balıklarla bulaşan bakteriler nedeniyle yaşanan gıda zehirlenmesi dikkat edilmesi gereken bir sağlık sorunudur.

Bazı durumlarda örneğin ellerin yıkanmadığı ve çiğ etin buzdolabınızın uygun olmayan koşullarda tutulması durumunda pişmiş gıdalar bile kirlenmiş olabilir ve gıda zehirlenmesi yaşamanıza neden olabilir.

Gıda Zehirlenmesinin Belirtileri

Gıda zehirlenmesinin tipik üç belirtisi mide ağrısı, ishal ve kusmadır. Gıda zehirlenmesinin diğer belitileri ise şunlardır;

-Baş dönmesi

-Baş ağrısı

-Gözlerde bulanıklık

-Çift görme

-Yüksek ateş

-Halsizlik

-Kaslarda şiddetli ağrı

-Üşüme, titreme, yükselen ateş

-Kanlı ve mukuslu ishal,

-Konuşma, yutma güçlüğü

-Ağız kuruluğudur

-Boyun ve karında gül renkli döküntüler

Gıda Zehirlenmesi Yaşadığınızı Nasıl Anlarsınız?

Zehirli gıdalar tüketildikten birkaç saat sonra mide bulantısı, karın ağrısı, kusma gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu belirtiler bazen çok hafif olabilir bu durumda hasta zehirlenme yaşadığını fark etmeyebilir ve belirtiler birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçer. Ancak bazı durumlarda belirtiler şiddetli olur ve kişiyi hasta eder. Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden hastanın en yakın sağlık kuruluşuna götürülmesi ve tedaviye başlanması gerekir.

Gıda zehirlenmesinin tanısı Ve Tedavisi Nasıl Konur?

Doktor hastada görülen belirti ve şikâyetleri dinler. Gıda zehirlenmesinden şüpheleniliyorsa, belirtilerin başlangıcından önceki saatler içinde tüketmiş olduğunuz gıdaları tam olarak bilmek isteyecektir. Daha sonra hastayı muayene ederek vücut ısısı, tansiyon, nabız ve genel durum hakkında bilgi edinir.

Bazı durumlarda zehirlenmeleri kan veya dışkıdaki diğer toksinlerin laboratuvar testleri ile teşhisi mümkündür.

Genellikle 1 ila 3 günlük bir süre geçtikten sonra belirtiler kendi kendine ortadan kalkar. Vücut, bu süre içinde ishal ve kusma yoluyla tepki vererek toksinlerin atılımını sağlar. İshal ve kusma elektrolit ve sıvı kaybı ile ilişkili olduğundan, gıda zehirlenmesi tedavisinde esas olarak bu kaybın dengelenmesine odaklanılır.

Hastaların bu nedenle bol miktarda miktarda sıvı almaları gerekir. Hastaya, vücudun ihtiyaç duyduğu elektrolitleri içeren özel bir toz karışım suya karıştırılarak verilebilir. Eğer hasta ağızdan sıvı alamıyorsa damar yolu ile sıvı elektrolit desteği gerekebilir.