Disfaji Yutkunma Güçlüğü

Yutkunma güçlüğü, yutma zorluğu da denilen disfaji, yiyecek ve içeceklerin ağızdan mideye inerken normalden daha fazla zaman ve çaba gerektirmesi durumudur.
Disfaji, yutma güçlüğü durumunda bazen katı gıdaların bazen de sıvı gıdaların, bazen ikisinde yutulması sırasında ortaya çıkar. Hastalığın ilerlediği durumlarda hastalar yiyecek ve içecekleri yutmaları imkansız hale gelebilir.

Disfaji Nedenleri

Yutma faaliyetlerine katılan organların (enfeksiyon, tümöral, metabolik, nörolojik, doğumsal ve diğer nedenlerle) fonksiyonlarının bozulmasıyla ortaya çıkabildiği gibi, bademcikler şişmesi, yemek borusu kaslarının zayıflaması, Barret özofagus rahatsızlığı ile ortaya çıkan yutma güçlüğü ve takılma hissi, Guillain Barre sendromu gibi kas hastalıkları, alerjik nedenlere bağlı olarak oluşabilir.

Disfaji Belirtileri Nelerdir?

En belirgin belirtisi yutma güçlüğü ve yutma sırasında oluşan ağrıdır. Diğer belirtileri ise şunlardır;
-Ağızda tükürük artışı,
-Yiyeceklerin boğaza takılma hissi,
-Midede ekşime,
-Boğaz ve göğüste rahatsızlık hissi,
-Yiyeceklerin geri gelmesi,
-Besin ve mide asidinin boğazda birikmesi,
-Ani görülen kilo kayıpları

Disfaji Tedavisi

Disfaji hastalığının tedavisi hastalığının kaynağına göre farklılık gösterir. Hastalık beyne bağlı bir sebepten yutma zorluğu görülüyorsa bunu tedavi etmek çok mümkün değildir. Bu nedenle hastalarda mide karın duvarı ile ağızlaştırılarak bu kapıdan hastanın beslenmesi sağlanır. Eğer enfeksiyon sebebiyle ortaya çıkan disfaji ise antibiyotikler, ağız ve boğaz antiseptik gargara ve spreyleri ile tedavi edilebilir. Disfaji kas hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkıyorsa fizik tedavi ile yutkunma zorluğu tedavi edilebilir.