Diş Eti İltihabı

Gingivitis olarak da adlandırılan diş eti iltihabı çeşitli nedenlerle ortaya çıkar. Genel olarak bakteri kaynaklı olan diş eti iltihapları, ağız hareketleri ve yemek yeme esnasında zorluk ve ağrıya neden olur.

Ağız ve diş bakımına yeterli özenin gösterilmemesi, yetersiz beslenme ve bazı hastalıklar nedeniyle diş etlerinde ortaya çıkan enfeksiyonlar, çoğu zaman birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşir ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Fakat iltihabın büyük olması ve 4-5 günden uzun sürmesi durumunda mutlaka diş hekimine başvurularak tedavi edilmesi gerekmektedir.

Tedavi edilmeyen ya da tedavisi geç kalınan diş eti iltihapları diş kaybına neden olabilir.

Erken dönemde çok fazla rahatsızlık vermeyen ve bu nedenle tedavisinde geç kalınan iltihaplanmalar ilerleyerek diş eti ve dişleri destekleyen alveol kemiğinde geriye dönüşsüz hasar oluşturabilir.

Diş Eti İltihabı Belirtileri Nelerdir?

En yaygın şekilde görülen diş eti iltihabının belirtileri ise şunlardır:

-Diş eti kanaması (diş fırçalarken ya da kendiliğinden)

-Kırmızı, hassas ve şiş diş etleri

-Beyaz renkli iltihabi oluşumlar

-Diş eti çekilmesi

-Dişlerde gevşeklik,sallanma

-Konuşma ve çiğneme sırasında ağrı

-Sıcak ve soğuk besinlere karşı aşırı hassasiyet

-Ağız kokusu

-Ağızda tat bozukluğu

-Zamanla eğilen ya da çarpıklaşan dişler.

Diş Eti İltihabının Nedenleri

Diş etleri, diş eti iltihaplarının en yaygın oluşum nedenlerinden bir tanesidir. Diş eti iltaplarının diğer nedeni ise şunlardır;

-Diş plakları (zamanla sertleşip tartara dönüşürler.)

-Sigara ve tütün kullanımı,

-Şeker hastalığı,

-Bazı ilaçların kullanımı,

-Kırık dolgular,

-Dişlerdeki yapısal bozukluklar,

-Hamilelik,

-Genetik geçişler.

Diş Eti İltihabı Teşhis Ve Tedavisi

Diş eti iltihabı teşhisi, genellikle fiziki muayene sonucunda kolaylıkla koyulabilir. Fiziki muayenenin haricinde diş hekimleri tarafından daha önceden geçirilen diş operasyonları, tıbbi geçmiş ve semptomlar değerlendirilir. Muayene esnasında dişler arasında bulunan oyuklar ve diş cepleri incelenir. Derin ceplerin görülmesi durumunda kemik yapısının ve sağlığının gözden geçirilebilmesi için röntgen çekilmesi ve elde edilen görüntülerin değerlendirilmesi gerekebilir.

Profesyonel diş eti bakımı, hastalığının tedavisinin temel taşıdır. Bazı özel aletler, lazer veya ultrasonik cihazlar yardımıyla uygulanan bu işlemler iyileşmeyi hızlandırır ve hastalığın yeniden oluşma ihtimalini en aza indirir. Ardından gerekli ise diş restorasyonları uygulanmalıdır. Ağız ve diş yapısı ile uyumlu olmayan protezler, dişlerdeki yapısal bozukluklar ve diş temizliğinin önünde engel teşkil edebilecek diğer sorunlar bu şekilde ortadan kaldırılabilir.