Ayak Şişmesi

Periferal ödem olarak adlandırılan ayak ve bilek şişmesi bu bölgelerde sıvı birikmesi ile oluşur. Bilek ve ayak şişmesi ileri yaştaki kişilerde daha sık karşılaşılan bir sağlık sorunudur.

Bilek ve ayak şişmesi her iki tarafta olacağı gibi tek tarafta da olabilir. Yaralanma sonucunda oluşan şişmeler hariç acı vermezler. Bilek ve ayaklarda şişlikler yer çekimi nedeniyle diğer bölgelerden daha fazla görülür.

Ayak ve bileklerde yaşanan şişmeler oldukça fazla karşılaşılan bir durumdur. Genel olarak ciddi sağlık sorunlarına neden olmamakla birlikte başka semptomlar nedeniyle yaşanması durumunda ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Ayak Şişmesi Nedenleri

Ayaklarda yaşanan şişlikler sağlık sorunu ya da hayat tarzının bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Yaşam tarzının sonucu olarak ortaya çıkan ayak şişmelerinin nedenleri;

-Aşırı kilolu olmak

-Çok uzun süre oturmak ya da ayakta kalmak

Ayak şişmesinin diğer olası nedenleri arasında bazı tıbbi durumlar veya vücut değişiklikleri yer almaktadır. Bu gibi durumlar şunlardır;

-Doğal hormonal değişiklikler (Özellikle hamilelik sırasında ve adet döngüsünde ortaya çıkar.)

-Bacakta bir kan pıhtısı bulunması kan akışına zarar vererek şişmeye neden olabilir.

-Yaralanma veya enfeksiyon bu bölgeye giden kan akışında artışa neden olur. Bunun sonucunda şişme oluşur.

-Damar yetersizliği.

-Kalbin etrafında keseye benzeyen bir zarın iltihaplanması, perikardit olarak adlandırılır ve bu durum nefes almada zorluklara ve bacaklarla ayak bileklerinde ciddi, kronik şişmeye neden olur.

-Lenfatik sistemdeki bir tıkanma lenfödem olarak adlandırılan dokuların sıvı ile şişmesine neden olur.

-Hamilelik sırasında kan basıncındaki artış, kan dolaşımının bozulmasına ve yüz, eller ya da bacaklarda şişmeye neden olabilir.

– Karaciğerde tahribat oluşması sonucunda ortaya çıkan siroz hastalığı ayaklarda, bacaklarda ve ayak bileklerinde dolaşımın zayıf olmasına ve şişmeye neden olabilir.

Ayaklarda Ki Şişme İçin Hangi Doktora Başvurulması Gerekmektedir?

Ayaklarda yaşanan şişmeler için kalp ve damar cerrahisi bölümüne başvurulması gerekmektedir.

Ayak şişmesi tedavisi nasıl yapılır?

Ayak ya da ayak bileği şişmesini tedavi etmek için öncelikle hekiminiz altta yatan nedeni belirlemek için fizik muayene yapacak ve size belirtilerinizi soracaktır. Şişme nedenini teşhis etmeye yardımcı olmak için doktorunuz kan testleri, röntgen, ultrason, ya da elektrokardiyogram testlerinden bir ya da bir kaçını isyecektir. Doktorunuz testler sonucuna göre tedaviyi belirleyecektir.