Ayak Çıbanı

Bakımını fazla önemsemediğimiz ayaklar gün içerisinde sürekli ayakkabı içinde havasız ve nemli ortamda kalarak ayak çıbanı oluşumuna neden olur.  Vücudumuzda çeşitli bölgelerde görülen çıbanlar gün içinde ayakkabı içinde havasız kalması nedeniyle ayaklarımızda da oldukça sık görülür.

Bir tür deri hastalığı olan çıban sık karşılaşılan bir sorundur. Kıl köklerinin bakterlerin yol açtığı enfeksiyon sonucunda iltihaplanması ile yaşanan çıban ayaklarda da sıkça görülür. Ağrıya neden olan ayak çıbanı kendiliğinden de geçebildiği gibi bazı durumlarda doktora gitmeyi gerektirebilir.

Ayak Çıbanı Nedenleri

Çıban birçok nedenle ortaya çıkabilir. Çıbanın oluşmasının başlıca nedenleri ise şunlardır;

-Bakteriler

-Kansızlık, şeker hastalığı, böbrek yetmezliği gibi hastalıklar.

-Sedef hastalığı, mantar, egzama cilt hastalıkları.

-Kişisel hijyene yeteri kadar dikkat edilmemesi.

-Dar ayakkabı ve giysiler

-Hareketsiz yaşam,

-Çok fazla yağlı besin tüketmek

-Çok fazla terlemek, derideki gözeneklerin sürekli açık olmasına çıban oluşumuna sebep olur.

-Vücutta yeteri kadar vitamin ve mineralin bulunmaması, kansızlık vücudun bakterilerle mücadelesini doğru bir şekilde yapamamasına sebep olur.

Çıban Belirtileri

Çıban bazı belirtiler verebilir. Başlıca belirtileri ise şunlardır;

-Çıban çıkan bölgede belirgin kızarıklık ve kaşıntı

-Şişlik

-Ağrı

-Dokunulduğunda hissedilen serttlik ve zaman içinde gözle görülebilen şişlik

Ayak Çıbanını Önlemenin Yolları

Ayaklarımızda çıban oluşumunu önlemek için çoraplarımızı sık sık değiştirmeliyiz. Ayaklarımıza hava aldıran çoraplar tercih etmeliyiz. Sık sık yıkamalı ve nemli kalmasına engel olmalıyız.

Çıban İçin Hangi Doktora Başvurmalıyız?

Çıban tanısı ve tedavisi için bir dermatolog yani cilt hastalıkları uzmanına başvurulması gerekmektedir.

Ayak Çıbanının Tedavisi

Birçok kişi ayak çıbanını patlatmaktadır. Ancak ayak çıbanı sadece doktor tarafından patlatılabilir. Çünkü bilinçsiz bir şekilde ayakta ki çıbanı patlatmak enfeksiyonun yayılmasına neden olmaktadır.

Doktora gidildiğinde lokal antibiyotiklerle ayak çıbanı tedavisi yapılabilmektedir. Eğer antibiyotik merhemler ve antiseptikli pansumanlar kullanıldığında ayak çıbanı geçmiyorsa o halde sistemik antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır.

Sık sık vücudunuzun belirli bölgelerinde çıban görüyorsanız, çıban giderek büyüyor ya da ateş, hâlsizlik ve titreme gibi belirtiler eşlik ediyorsa, sağlık kontrollerinizi yaptırmak üzere sağlık kurumlarına başvurmalısınız.