Sebze ve Meyvelerin Dezenfekte Edilmesi

Son günlerde en çok tartışılan konulardan biride sebze ve meyvelerin dezenfekte edilmesi. En çok kullanılan yöntemlerden biri olan sirke acaba yeteri kadar yiyeceklerimiz temizliyor mu?

Meyve ve sebzelerin mikroorganizma ve haşerelerin zararlı etkilerini görmeden yetişmesi için sıklıkla kullanılan kimyasallara pestisit adı verilmektedir. Ancak bu kullanılan pestisitler insanlarda kanser, karaciğer, böbrek ve nörolojik hastalıkların ortaya çıkmasına neden olmakta.

Kişiler, tükettiği meyve, sebzeleri pestisitlerden arındırmak için sirkeli suda bekletme yöntemini sık sık kullanmakta. Uzmanlar bu yöntemin yanlış olduğunu belirtmektedir. Çünkü bazı uzmanlara göre sirkeli suyun bazı pestisitlerin daha da etkili hale gelmesine neden olabilmekte.

Sebze ve meyveleri tüketirken bol duru suyla yıkamalı ve kabuğunu soyup tüketmeliyiz. Ancak çilek ve erik gibi kabuğunu soymanın söz konusu olmadığı meyvelerde ya da yeşil yapraklı sebzelerde suda bekletmek en uygun yöntemdir.

Meyve Ve Sebzeleri Karbonatlı Suda Bekletme

Yiyeceklerimizi nasıl dezenfektan edeceğimiz ile ilgili yapılan araştırmalarda tuzlu suyun, duru sudan daha etkili bir yöntem olduğunu, karbonatlı su ile yıkamanın ise diğer yöntemlerden daha etkili bir yöntem olduğu ortaya çıkmıştır. Pazardan ya da marketten alarak eve getirdiğimiz meyve, sebzelerin temizlenmesi için en etkili yöntemin kabuğu soyarak tüketmek ya da 1 tatlı kaşığı karbonat eklenmiş suda bir süre bekletilip ardından bol suda iyice durulamak olduğunu belirtebiliriz.