Grip Hastalığı

Mevsim geçişlerinin yaşandığı ilkbahar ve sonbahar aylarında yaşanan grip hastalığı, akut solunum yolu hastalığıdır. Grip hastalığı sıklıkla nezle ile karıştırılsa da ikisi birbirinden son derece farklıdır.

İnfluenza adlı virüsün neden olduğu grip, nadiren de olsa bazı kişilerde hayati tehlike oluşturabilir. Bulaşıcılık özelliği yüksek olan grip, havaya yayılan damlacıklar yoluyla bulaşır.

İnfluenza virüsünün neden olduğu grip hastalığının semptomları, virüs vücuda girdikten yaklaşık iki gün içinde aniden ortaya çıkar. Genellikle hafife alınan bir hastalık olan grip, dünya çapında her yıl 250 ila 500 bin kişinin ölümüne neden olur.

Burun, boğaz ve akciğerlere yerleşebilen bir grup virüsten kaynaklanan hastalığın belirtilerinin geçmemesi ya da semptomları gitgide artması durumunda mutlaka doktora başvurulması gerekir.

Grip Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Grip, sonderece bulaşıcı bir hastalıktır. Hasta kişinin öksürmesi ya da hapşırması sonucu etrafa saçılan virüs içeren damlacıkları sağlıklı kişilerin soluması ya da damlacıkların bulunduğu kapı kolu, asansör düğmesi gibi nesnelere dokunması ile geçer. Grip hastaları hastalık belirtileri başlamadan bir gün önce hastalığı bulaştırmaya başlar, bulaştırıcılığı 5 gün devam eder.

Grip Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Grip belirtileri şunlardır;

-Ateş: 38-39

-Baş ağrısı

-Genel vücut ağrısı-2-3 hafta süren yorgunluk, halsizlik

-Burun tıkanıklığı

-Boğaz ağrısı

-Sıklıkla öksürük

Grip Hastalığı İçin Hangi Bölüme Gidilmesi Gerekir?

Grip hastalığı için aile hekiminize, kulak burun boğaz bölümüne, dahiliye yani iç hastalıkları bölümüne başvurmalısınız.

Grip Aşısı Kimlere Ve Ne Zaman Yapılır?

Koruyucu özelliği % 70-90 arasında olan grip aşısı, 65 yaşın üzerindekilere, yaşlı bakım evinde kalanlara, astım hastalarına, kalp akciğer hastalarına, şeker hastalarına, böbrek hastalarına, bağışıklık sistemi zayıf olanlara, gebeliğinin ikinci veya üçüncü 3 ayında olacak kadınlara, emziren annelere, sağlık çalışanlarına, AIDS virüsü taşıyan kişilere vurulur.

Eylül-kasım ayları arasında uygulana grip aşısı, hastalığın ağır geçmesini ve oluşabilecek komplikasyonları önler. Grip aşısının koruyuculuğu genellikle 6 – 12 ay kadardır.

Grip  Hastalığı Tedavisi

Gribin oluşturduğu yakınmaların şiddetinin hafifletilmesi için anti-viral ilaçlar kullanılabilir. Ancak bu ilaçlar, mutlaka hekim önerisi ile kullanılmalıdır. Grip, virüs kaynaklı bir hastalık olduğu için antibiyotikler, hastalığın tedavisinde kesinlikle etkili olmaz. Antibiyotikler virüsler üzerinde etkili olmadıklarından grip tedavisinde kullanılmaz.